Dostupni linkovi

Zelenski u SAD-u: 'Plan pobjede biće na stolu svih naših saveznika'


Volodimir Zelenski (foto arhiv)
Volodimir Zelenski (foto arhiv)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je doputovao u nedjelju uveče u Sjedinjene Države, gdje će američkom kolegi Joeu Bidenu i saveznicima predstaviti detalje svog mirovnog plana opisanog kao "plan pobjede", čiji je cilj stati na kraj ruskoj invaziji njegove zemlje.

"Stigli smo u Sjedinjene Države. Glavni cilj je ojačati Ukrajinu i zaštititi sve naše ljude. Ovaj rat može da završi samo pravednim mirom kroz međunarodne napore. Plan pobjede Ukrajine biće na stolu svih naših saveznika", objavio je Zelenski na mreži X, prenosi AFP.

U video poruci iz svog aviona je naznačio da prije New Yorka i Washingtona odlazi u Pennsylvaniju - u "posebnu posjetu".

"Ova jesen će biti odlučujuća za nastavak rata", naglasio je dodajući da će Biden biti prvi koji će detaljno vidjeti ukrajinske prijedloge za okončanje rata sa Rusijom.

Zatim ih, dodao je, planira da predstavi "svim čelnicima naših partnerskih zemalja", kao i američkom Kongresu i predsjedničkim kandidatima u SAD-u, Kamali Harris i Donaldu Trumpu.

Njegovo putovanje se odvija usred američke predsjedničke kampanje i podudara sa Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, koja je zakazana ove sedmice u New Yorku, a očekuje se da će Zelenski ponovno pokušati da uvjeri Bidena da dopusti Kijevu da napada ciljeve u Rusiji zapadnim oružjem dugog dometa, za koje kaže da bi moglo promijeniti tok rata.

Rusija je u subotu objavila da neće da učestvuje na drugom saamitu o Ukrajini koji želi Kijev u novembru, nakon prvog izdanja u junu u Švajcarskoj.

"Samit će imati iste ciljeve: promicati iluzornu formulu Zelenskog za bilo kakvu osnovu za rješavanje sukoba, dobiti podršku većine svijeta i iskoristiti je da Rusiji postavi ultimatum kapitulacije", izjavila je portparolka ruske diplomatije, Marija Zaharova.

Dok Kijev ostaje pri svojem zahtjevu za "pravednim" mirom prema kojem bi ruske trupe napustile međunarodno priznate granice zemlje, uključujući poluostrvo Krim, Moskva samo namjerava da prouči "ozbiljne prijedloge" koji bi uzeli u obzir "situaciju na terenu koja odražava geopolitičku stvarnosti.

XS
SM
MD
LG