Dostupni linkovi

Rusija se na mir može samo prisiliti, rekao je Zelenski Vijeću sigurnosti UN-a


Volodimir Zelenski u Vijeću sigurnosti UN 24. septembra 2024.
Volodimir Zelenski u Vijeću sigurnosti UN 24. septembra 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je Vijeću sigurnosti UN-a 24. septembra da se Rusija može samo "natjerati" na mir i osudio Iran i Sjevernu Koreju kao "saučesnike" koji su pomogli Moskvi dajući joj oružje koje je koristila u napadima na Ukrajinu.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin je "prekršio toliko međunarodnih normi i pravila da neće stati sam, Rusija se može natjerati samo na mir, a to je upravo ono što je potrebno - prisiliti Rusiju na mir kao jedinog agresora u ovom ratu, jedinog prekršioca Povelje UN“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da bi ideja o razgovoru s Putinom bila "ludost" jer je takođe kritizirao Rusiju što je Iran i Sjevernu Koreju učinila "de facto saučesnicima u svom zločinačkom ratu u Evropi, s njihovim oružjem koje ubija nas, ubija Ukrajince".

Prije sastanka, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da ruska delegacija nema namjeru da sluša "klonirane govore" u kojima se kritikuje Moskva zbog njene agresije na Ukrajinu. Ali Nebenzja nije napustio salu tokom govora Zelenskog.

Zelenski je ranije, 24. septembra, pozvao Vašington da preduzme "odlučne" akcije kako bi približio kraj rata, pošto je Rusija pokrenula novu seriju napada na drugi po veličini grad u Ukrajini, ubivši tri osobe.

"Mete ruskih bombi bile su stambena zgrada, pekara, stadion. Drugim riječima, svakodnevni život običnih ljudi", rekao je Zelenski na mreži X. "Rusija je terorista, i to svaki dan dokazuje svojim akcije, sa svojim izborom da vodi rat, i pokušajima da ga proširi."

Objavio je sliku na kojoj se vidi teško oštećena fasada devetospratnice i ruševine razbacane preko ulice. On je rekao da su najmanje tri osobe poginule, a 24 povrijeđene.

Ukrajinski lider, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama sastao se ranije sa dvostranačkom delegacijom američkih zastupnika, izražavajući zahvalnost Kijeva na, kako je rekao, neumoljivoj podršci SAD-a. Također je istakao i ključnu ulogu SAD-a u odbrani slobode Ukrajine. Otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. SAD i zapadni saveznici dali su milijarde dolara vojne pomoći, a uveli su i nekoliko krugova sankcija Rusiji.

"Odlučni potezi mogli bi ubrzati kraj ruske agresije protiv Ukrajine sljedeće godine," rekao je Zelenski na Telegramu nakon sastanka sa senatorima.

"Sada, na kraju godine, imamo pravu priliku da ojačamo saradnju između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država," rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski bi se Generalnoj skupštini trebao obratiti 25. septembra, a zatim dan kasnije održati i razgovore sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom.

U razgovoru za ABC News Zelenski je rekao da samo "snažna pozicija" može omogućiti Ukrajini da navede ruskog predsjednika Vladimira Putina "da zaustavi rat."

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo," rekao je Zelenski.

Iako Rusija zauzima oko 20 posto ukrajinske teritorije i napreduje prema istočnom regionu Donjeck, Kijev je iznenadio Moskvu kada su prošlog mjeseca započeli napad na zapadnu regiju Kursk i zauzeli nekoliko ruskih sela.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG