Dostupni linkovi

Zelenski će saveznicima predstaviti 'plan pobjede'


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je svoj "plan pobjede" američkom predsjedniku Joeu Bidenu tokom posjete Washingtonu u septembru.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je svoj "plan pobjede" američkom predsjedniku Joeu Bidenu tokom posjete Washingtonu u septembru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstaviće "plan pobjede" Kijeva tokom predstojećeg sastanka sa zapadnim saveznicima, koji će biti održan u Nemačkoj.

"Predstavićemo plan pobjede, jasne i konkretne korake za pravedan kraj rata", napisao je Zelenski na društvenim mrežama 5. oktobra, misleći na invaziju na Ukrajinu koju je Rusija pokrenula u februaru 2022.

U zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj 12. oktobra održat će se 25. sastanak više od 50 saveznika i partnera, poznat kao Kontaktna grupa za odbranu Ukrajine.

Govoreći o strategiji kao o "miru kroz snagu", Zelenski je rekao da "plan pobjede predviđa neophodno jačanje Ukrajine".

Ukrajinski predsjednik je rekao da je Kijev već započeo razgovore sa Sjedinjenim Državama, glavnim podržavateljem Ukrajine tokom rata, i dodao da ćemo "uključiti sve partnere".

Zelenski je počeo da pominje ukrajinski "mirovni plan" u avgustu, a zatim je najavio da je on skoro spreman i da sadrži "četiri ključne tačke i jednu koju treba sprovesti poslije rata".

Tokom posjete Washingtonu prošlog mjeseca, on je predstavio plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu, kao i dvojici kandidata za predsjedničke izbore 5. novembra: demokratskoj potpredsjednici Kamali Haris i bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je tada da plan sadrži "više produktivnih koraka".

Vrlo malo se zna o planu. Wall Street Journal, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, izvijestio je da su oni rekli da je plan u suštini obnovljena potražnja za više oružja i zahtjevi da zemlje koje su Kijevu dale oružje dugog dometa dozvole Ukrajini da ga koristi za napad duboko unutar ruske teritorije.

Očekuje se da će se Zelenski tokom sastanka saveznika Ukrajine u Njemačkoj sastati i sa Bidenom.

XS
SM
MD
LG