Dostupni linkovi

Zelenski izjavio da je Ukrajina spremna da nastavi pregovore sa Rusijom


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (D) na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Kijevu, 9. april 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (D) na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Kijevu, 9. april 2022.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja "i dalje spremna" da nastavi pregovore sa Rusijom, ali je dodao da je Ukrajina "spremna i da se bori" usred prijavljenih smrtonosnih napada na civile od strane ruskih snaga.

Zelenski je ovo izjavio 9. aprila u Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, poslednjim u nizu evropskih zvaničnika i lidera koji su posetili ratom razorenu zemlju otkako su se ruske snage povukle iz okoline Kijeva.

"Ukrajina je uvek govorila da je spremna za pregovore i da će tražiti svaku mogućnost da zaustavi rat. Istovremeno, nažalost, vidimo pripreme za velike, neki kažu odlučujuće bitke na istoku", rekao je Zelenski misleći na očekivanja novih ruskih ofanziva u istočnim i južnim oblastima Ukrajine.

"Na istoku i jugu smo videli koncentraciju naoružanja i trupa koje se spremaju da zauzmu još jedan deo naše teritorije", rekao je Zelenski.

Austrijski kancelar je 9. aprila posetio Buču, gradić u blizini glavnog grada Ukrajine, koji je postao "simbol zverstva ruske invazije" nakon otkrića leševa u civilnoj odeći po ulicama posle odlaska ruskih snaga. Mnogi su pronađeni sa vezanim rukama na leđima.

"Austrija nas podržava u otporu ruskoj agresiji. Poseta Kijevu saveznog kancelara Karla Nehammera je važan pokazatelj solidarnosti sa ukrajinskim narodom", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Poslednja runda direktnih rusko-ukrajinskih pregovora održana je 29. marta u Istanbulu, tokom kojih je Ukrajina detaljno iznela svoje glavne predloge za sporazum sa Moskvom, uključujući "neutralnost" u zamenu za međunarodni sporazum koji će obezbediti njenu bezbednost.

XS
SM
MD
LG