Dostupni linkovi

Zelenski sa Blinkenom i Stoltenbergom u Davosu o odbrambenim potrebama Ukrajine


Razgovori Antonyja Blinkena (lijevo) i Volodimira Zelenskog na margini Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.
Razgovori Antonyja Blinkena (lijevo) i Volodimira Zelenskog na margini Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.

Ukrajinski predsjednik u utorak je istakao potrebu svoje zemlje da pojača kapacitete protivvazdušne odbrane.

Ovo je poručio Volodimir Zelenski u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u švajcarskom Davosu, na margini Svjetskog ekonomskog foruma, dok Kijev traži međunarodnu podršku za svoju borbu u odbijanju ruske invazije koja se bliži drugoj godišnjici.

"Riješeni smo da zadržimo našu podršku Ukrajini i blisko sarađujemo sa Kongresom o tom pitanju", rekao je Blinken na sastanku sa Zelenskim i dodao da zna da će američke kolege u Evropi učiniti isto.

Blinkenova izjava stiže u vrijeme kada tapkaju u mjestu pregovori u američkom Kongresu o odobrenju novog velikog paketa pomoći Ukrajini, koji je predložila administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Jake Sullivan, koji je takođe prisutan u Davosu, dao je uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku da su SAD i njihovi saveznici riješeni da osiguraju "da Rusija izgubi, a Ukrajina pobijedi".

Zelenski se zahvalio Bidenovoj administraciji i dvostranačkoj podršci u američkom Kongresu.

"Mi zaista računamo na vašu podršku, na nastavak vaše ogromne podrške", dodao je Zelenski.

On je pomenuo američki sistem Patriot, koji je pomogao Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani da poboljšaju odbranu od ruskih raketa.

Ukrajina je od početka ove godine bila podvrgnuta mnogim neobično intenzivnim ruskim vazdušnim napadima.

"Informisao sam generalnog sekretara [NATO-a] o nedavnim velikim vazdušnim napadima Rusije i naglasio potrebu daljeg jačanja ukrajinske protivvazdušne odbrane. Razgovarali smo i o drugim odbrambenim potrebama", napisao je Zelenski na X-u.

Zelenski je dodao da su on i Stoltenberg razgovarali o pripremama za ključni samit NATO-a u julu u Washingtonu.

"Naglasio sam da Ukrajina predviđa odluke koje će joj približiti članstvo u Alijansi", napisao je Zelenski.

Zelenski (lijevo) i Stoltenberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.
Zelenski (lijevo) i Stoltenberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.

Zelenski, koji se prethodnih godina obraćao skupu u Davosu putem video linka, trebalo bi kasnije u utorak lično da održi ključno obraćanje na švajcarskom forumu.

Prije svog govora, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je prisutne u Davosu da, iako Ukrajina može "prevladati" u ratu, "moramo da nastavimo da osnažujemo njihov otpor".

"Ukrajincima je potrebno predvidljivo finansiranje tokom 2024. godine i kasnije. Potrebno im je dovoljno i stalno snabdijevanje oružjem kako bi odbranili Ukrajinu i povratili teritoriju koja joj pripada", dodala je.

XS
SM
MD
LG