Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici na jugu BiH prekinuli štrajk


Zgrada bolnice u Mostaru.
Zgrada bolnice u Mostaru.

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu Bosne i Hercegovine, prekinuli su štrajk 27. novembra nakon što su predstavnici sindikata i Vlade HNK potpisali novi kolektivni ugovor kojim se povećavaju plate zaposlenima u ovoj oblasti.

Zaposleni u zdravstvu kreću sa radom u utorak, 28. novembra, u 8 sati ujutro.

"Osigurali smo veća primanja, što zdravstveni radnici i zaslužuju", kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ivica Anić.

Do potpisivanja novog kolektivnog ugovora je došlo nakon što je Vlada HNK 24. novembra, prihvatila prijedlog sindikata o povećanju plate i produženju koletivnog ugovora.

"U dvije godine primjene kolektivnog ugovora, prve godine je povećanje plaće 10 posto, plus povećanje koeficijenta za obračun plaće, i sljedeće godine opet 10 posto povećanje plaće i povećanje satnice. Naknada za noćni rad za naše medicinske sestre i tehničare se sa 30 povećava na 50 posto", izjavio je za RSE član Pregovaračkog tima Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Dalibor Vuković.

Oko 4.000 zdravstvenih radnika je stupilo u štrajk 2. novembra.

Za vrijeme trajanja štrajka, svi životno ugroženi pacijenti i oni kojima je zdravlje upitno, primani su u zdravstvene ustanove. Nisu rađeni specijalistički i konsultativni pregledi, kako je sindikat na početku štrajka i najavio.

Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo za zdravstvo.

Ova oblast je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njenih deset kantona.

XS
SM
MD
LG