Dostupni linkovi

Obrada podataka na portalu Zdravitas u skladu sa zakonom, rekao poverenik u Srbiji


Početna web strana platforme Zdravitas
Početna web strana platforme Zdravitas

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji saopštio je da se na portalu Zdravitas Ministarstva prosvete sve sprovodi u skladu sa zakonima, pravilnicima, strategijama i akcionim planovima, odnosno da nema povrede podataka o ličnosti.

On je to saopštio nakon inspekcijskog nadzora, do kog je došlo nakon što je nekoliko sindikata prosvetnih radnika u Srbiji podnelo zahteve povereniku zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka.

Inspekcijski nadzor poverenika je utvrdio da je pravni osnov za uspostavljanje portala Zdravitas sadržan u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim je propisano da se podaci o praćenju telesnog i motoričkog statusa učenika u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja unose u registar dece, učenika, odraslih i studenata.

Svrha obrade podataka određena je u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U saopštenju Poverenika se da navodi da će se na portalu Zdravitas unositi podaci iz evidencija koje škole već vode u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

"Podaci o ličnosti učenika na korisničkom delu portala biće u obliku izveštaja o motoričkim sposobnostima i fizičkom razvoju i dostupni samo za roditelje/zakonske zastupnike učenika koji su autorizovani", navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako se dodaje, administrativnom delu portala pristup podacima pored administratora ima isključivo autorizovani korisnik, odnosno direktor škole, zaposleni u školi – ovlašćeno lice od strane direktora škole, odeljenjski starešina, nastavnik razredne nastave i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja za učenike za koje su nadležni.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je 2. septembra da će se kroz novi informacioni sistem Zdravitas pratiti motorne aktivnosti đaka od trećeg razreda do kraja srednje škole, kako bi se na vreme uočile i otklanjale eventualne nepravilnosti kod dece.

To znači da bi nastavnici trebalo da prikupljaju podatke poput JMBG učenika i roditelja, jedinstvenog obrazovnog broja đaka, pola, visine i mase deteta, masne komponente telesnog sastava i druge koji se mere na časovima fizičkog vaspitanja, a potom da ih ubacuju u platformu Zdravitas.

XS
SM
MD
LG