Dostupni linkovi

Zavrnut dotok gasa iz Republike Srpske u Federaciju Bosne i Hercegovine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kompanija Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva u bh. entitetu Republika Srpska obustavila je u utorak isporuku gasa Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nedeljko Elek, direktor kompanije iz RS.

Isporuka gasa je zaustavljena, prema Elekovim riječima, u 12 časova i pet minuta, a problem je nastao zbog spora oko cijene isporučenog gasa.

Firma "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva vlasnik je oko 40 kilometara plinovoda u entitetu Republika Srpska, putem kojeg se plinom snabdijeva Sarajevo, koje je najveći potrošač ovog energenta u državi, te i svi drugi potrošači u entitetu Federacija BiH.

Elek navodi da će gas ponovo biti pušten ukoliko u "Sarajevu prime fakturu".

"Ne moraju platiti, mi smo svjesni da su oni u finansijskim problemima, samo neka prime fakturu i sve će biti u redu", rekao je Elek za RSE.

U kompaniji Energoinvest Sarajevo, koja ima potpisan ugovor sa Sarajevo-gasom iz Istočnog Sarajeva, ističu kako kompanija iz RS "samoinicijativno povećava cijenu gasa bez saglasnosti regulatora iz Republike Srpske".

Direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić za RSE je naveo da kompanija iz Istočnog Sarajeva nezakonito naplaćuje višu cijenu, koja bi, prema odluci Regulatorne komisije za energetiku RS, trebala da stupi na snagu od 1. januara 2025. godine.

Ugovorom iz januara ove godine je utvrđeno povećanje cijene transporta plina sa 11 na 14 maraka (5,62 na 7,15 eura) za 1.000 metara kubnih, zbog čega je Energoinvest prethodno odbijao potpisati ugovor.

"Taj rok je bio do polovine ove godine da se dostavi saglasnost regulatora. Gospodin Elek se izjasnioda su upoznati da imaju tu obavezu, da trebaju vratiti na prethodno regulisanu cijenu. Prethodno regulisana cijena, prije njegovog samoinicijativnog povećavanja, je za 100 posto manja od one danas za koju fakturiše cijenu prema građanima entiteta Federacija BiH", rekao je Ustamujić.

Sa druge strane, Elek tvrdi da kompanija iz RS ima pravo da naplaćuje višu cijenu i u ovoj godini.

"Naše tumačenje je da je ovo bazna godina i da imamo pravo da fakutrišemo i tu cijenu koju oni već plaćaju šest mjeseci, od 14 maraka. Sad su samo odbili jer su dobili tumačenje njihovog regulatora i mi smo rekli: 'OK, hajde da sjednemo da imamo sastanak'", rekao je Elek za RSE.

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog plina iz Rusije, koji u zemlju stiže "Turskim tokom".

Plin se u zemlju doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

Entitet Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a entitet Republika Srpska oko 50 miliona metara kubnih ovog energenta.

XS
SM
MD
LG