Dostupni linkovi

Austrija ulazi u režim punog zatvaranja zbog porasta infekcija


Punkt za vakcinaciju u Beču, 14. novembar 2021.
Punkt za vakcinaciju u Beču, 14. novembar 2021.

Nekoliko dana nakon što je Austrija uvela karantin za nevakcinisane, najavila je potpuno nacionalno zatvaranje zbog COVID-19 koje će početi od ponedeljka, 22. novembra.

Kancelar Austrije Alexander Schallenberg rekao je da će zatvaranja trajati najmanje 10 dana i da će se uvesti zakonska obveza vakcinacije od 1. februara 2022. godine.

Reagovao je na rekordan broj slučajeva korona virusa i jedan od najnižih stepena vakcinacija u zapadnoj Evropi.

Austrija će tako postati prva zemlja u zapadnoj Evropi koja će ponovo uvesti potpuno zatvaranje, dok je susedna Nemačka upozorila da bi mogla da sledi njen primer.

Mnoge druge evropske zemlje uvode ograničenja kako broj slučajeva raste.

"Ne želimo peti talas", rekao je Schallenberg nakon sastanka s guvernerima devet austrijskih pokrajina u ljetovalištu u zapadnoj Austriji.

Slovački premijer Eduard Heger, rekao je da “karanteni za nevakcinisane”, počinju u ponedjeljak, 22. novemba, a češka vlada takođe ograničava pristup raznim uslugama za one koji se nisu vakcinisali.

Njemački zvaničnici su se složili da se uvedu ograničenja za nevakcinisane u područjima s visokim brojem hospitalizacija zbog COVID-19, što bi se odnosilo na 12 od 16 njemačkih saveznih država.

Njemačka je saopštila da će o daljim merama odlučivati na osnovu broja hospitalizovanih.

U Francuskoj je predsednik Emanuel Makron poručio da bi visok nivo vakcinaih trebalo da bude dovoljan da se izbegne buduća blokada.

Najave novih zatvaranja uticale su na finansijska tržišta, obarajući cene akcija i nafte.

Izvor: BBC, Reuters

XS
SM
MD
LG