Dostupni linkovi

Krivosheev: Kremlj pooštrava represiju prema medijima


Redakcija Current Time, medijske platforme RSE na ruskom
Redakcija Current Time, medijske platforme RSE na ruskom

Razgovarao Ron Synovitz

Amnesty International (AI) osudio je potez Rusije, čiji su poslanici glasali za nacrt zakona kojim se strani mediji mogu označiti kao "strani agenti".

Zamjenik direktora AI za Evropu i centralnu Aziju Denis Krivosheev (Denis Krivošejev) ocijenio je da je u pitanju "represivno zakonodavstvo" koje će pooštriti i tako represivan odnos Kremlja prema slobodnoj štampi.

RSE: Na koga će ovaj zakon najviše uticati?

Denis Krivosheev: Ovo je zakon čija je namjera da utiče na preostale slobodne glasove u Rusiji. Neki od njih su strani mediji koji su imali ruske servise, a neki su bili inicijalno ruski mediji koji su bili prinuđeni da se izmjeste iz Rusije kako bi bili manje izloženi ograničenjima u Rusiji. Sada su, po ovom zakonu, da tako kažem i oni na liniji vatre.

Ovaj zakon je osmišljen kao mjera restrikcije medija. Ozbiljno će uticati na one koji pod njega podpadnu.

(Video: Moskovljani o novom zakonu)

Rusi o medijima kao 'stranim agentima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

RSE: Zbog čega ste ovo ocijenili kao ozbiljan udarac u već očajnoj situaciji za slobodu medija u Rusiji?

Krivosheev: Ovo je ozbiljan udarac za medijske slobode u Rusiji iz više razloga, a prvi je što je to već oprobana metoda. Namjera je da se označe oni koji u Rusiji rade nezavisno. Vidjeli smo to već sa nevladinim organizacijama.

To je uspjelo za zakonom o stranim agentima (2012. godine). Nevladinim organizacijama uništen je ugled obavezom da se registruju kao “strani agenti”. To nije neutralan termin. To je termin čija je svrha bila da ocrni njihov rad u očima ruske javnosti. U sada će se iste mjere primjeniti na medije koji su registrovani kao strani.

RSE: Na koji će još način ovaj zakon ograničiti slobodu medija?

Krivosheev: Drugi problem sa ovim biće kao i sa nevladinim organizacijama, iako ovaj zakon nije precizirao tu zabranu. Naime, u praksi smo već to vidjeli sa nevladinim organizacijama – njihov pristup državnim agencijama, zvaničnicima i velikom broju platformi bio je ograničen nakon što su se našle na listi “stranih agenata”. Pretpostavljam da će se to desiti takođe i medijima. Njihov protistup ključnim ljudima, platformama i agencijama biće ograničen. I to će biti ozbiljan udarac novinarima koji u Rusiji pokušavaju da rade svoj posao.

Siguran sam da će biti i drugih posljedica, finansijskih i na druge načine, od otežavajućih obaveza (o osnivanju, finansiranju i kadrovima). Vidjećemo veliku promjenu u praksi nakon ovoga.

Denis Krivosheev
Denis Krivosheev

RSE: Koji su prethodni događaji naveli da vjerujete da je ovaj zakon dio trenda, širih napora ruskih vlasti da stvore odjek u medijima u kojem je javnosti prezentovan samo pogled na stvari kako ih Kremlj vidi.

Krivosheev: Prethodnih nekoliko godina, možda i duže, vidjeli smo veoma zabrinjavajuće trendove. Novinarstvo je uvijek bilo opasno zanimanje u Rusiji. Ovo (zakon) ga neće učiniti ništa lakšim, nego značajno pogoršati.

Vidjeli smo ozbiljne zabrane medijima. Oni koji nisu podržali zvanične vladine stavove našli su se u teškoj situaciji. Oni koji su bili nezavisni, sada su to manje. Neki su morali promijeniti svoju uredničku garnituru i proći kroz druge interne primjene jer pritisak može biti i na vlasnike, kao i na urednike i osoblje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG