Dostupni linkovi

IAEA traži pristup nuklearki Zaporožje zbog informacija o eksplozivu


Područje skladištenja istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine 29. mart 2023.
Područje skladištenja istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine 29. mart 2023.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je u sredu na dodatni pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini koju je okupirala Rusija, kako bi "potvrdila odsustvo mina ili eksploziva na lokaciji".

Ukrajina i Rusija optužile su jedna drugu da planiraju provokaciju na toj lokaciji, dižući uzbunu zbog opasnosti od radioaktivne katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

"S obzirom da se vojne tenzije i aktivnosti povećavaju u regionu gde se nalazi ova velika nuklearna elektrana, naši stručnjaci moraju biti u stanju da provere činjenice na terenu", rekao je šef IAEA Rafael Grosi (Grossi) u saopštenju.

Kremlj je u sredu, 5. jula upozorio da bi Kijev mogao da sprema provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija.

"Situacija je prilično napeta jer je pretnja sabotaže od kijevskog režima zaista velika – sabotaže koja bi mogla da ima katastrofalne posledice", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Peskov je rekao novinarima da Rusija poduzima korake kako bi se suprotstavila tim akcijama.

"Kijevski režim je u više navrata demonstrirao svoju spremnost da učini bilo šta. Stoga se preduzimaju sve mere da se suprotstavimo takvoj pretnji", kazao je.

On nije izneo dokaze koji bi podržali svoju tvrdnju o ukrajinskoj pretnji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak, 4. jula, da Rusija planira "opasne provokacije" u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da je Rusija "postavila objekte slične eksplozivu" na fabriku, citirajući navode ukrajinske obaveštajne službe.

"Možda da simuliraju udar na postrojenje. Možda imaju neki drugi scenario. Ali u svakom slučaju, svet to vidi", rekao je ukrajinski lider.

"Radijacija je pretnja svima na svetu", poručio je Zelenski.

Tvrdnju o eksplozivu ranije je iznela ukrajinska vojska, koja je upozorila na "pripremu moguće provokacije na teritoriji Zaporoške elektrane u bliskoj budućnosti".

Objavili su da su "spoljni objekti slični eksplozivnim napravama postavljeni na spoljni krov trećeg i četvrtog reaktora".

"Njihova detonacija ne bi trebalo da ošteti energetske jedinice, ali može da stvori sliku granatiranja sa ukrajinske strane", navodi se u saopštenju, navodeći da će Moskva "objaviti dezinformacije o tome".

Ruske trupe su preuzele kontrolu nad fabrikom u Zaporožju prošle godine ubrzo nakon što su krenule u invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Od tada je svaka strana redovno optuživala drugu za granatiranje oko elektrane i rizik od velikog nuklearnog incidenta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG