Dostupni linkovi

Ukrajinska atomska agencija: Situacija u Zaporožju 'pod kontrolom'


Nuklearna elektrana Zaporožje, mart 2023.
Nuklearna elektrana Zaporožje, mart 2023.

Uništenje brane Kahovka od ruskih snaga na jugu Ukrajine predstavlja pretnju za Zaporošku nuklearnu elektranu, ali je situacija u objektu pod kontrolom, saopštila je u utorak ukrajinska državna agencija za atomsku energiju.

"Voda iz rezervoara Kahovka je neophodna da bi stanica dobila struju za turbinske kondenzatore i sigurnosne sisteme ZNPP“, navodi se u saopštenju Energoatoma u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Trenutno je rashladni bazen stanice pun: od osam časova vodostaj je 16,6 metara, što je dovoljno za potrebe stanice. Trenutno je situacija u ZNPP pod kontrolom, ukrajinsko osoblje prati sve pokazatelje“, navodi se u saopštenju.

Eksplozije na brani Kahovka iz sovjetskog doba na teritoriji koju je okupirala Rusija u utorak, 6. juna su izazvale poplavne vode u oblasti koja je sada ratna zona, tvrde ukrajinske i ruske snage koje su jedna drugu okrivile za uništenje.

Energoatom je saopštio da su ruske snage digle branu u vazduh.

U njemu se navodi da se nivo vode u akumulaciji Kahovka ubrzano snižava, što predstavlja "dodatnu pretnju" za objekat koji je okupirala Rusija - najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Šef administracije predsednika Ukrajine u utorak je opisao eksploziju kao "ekocid" koji su počinile ruske snage.

Rusija je za incident okrivila Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG