Dostupni linkovi

Na Zapadnoj obali ubijena dva vojnika, kaže Izrael


Izraelski konvoj oklopnih vozila odlazi nakon racije u kampu za palestinske izbjeglice Nur Šams, nakon talasa nasilja na Zapadnoj obali, 21. marta 2024.
Izraelski konvoj oklopnih vozila odlazi nakon racije u kampu za palestinske izbjeglice Nur Šams, nakon talasa nasilja na Zapadnoj obali, 21. marta 2024.

Izraelska vojska saopštila je da su dva vojnika ubijena u napadu automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zapadna obala, koju je Izrael okupirao od 1967. godine, doživljava porast nasilja više od godinu dana, ali posebno otkako je 7. oktobra 2023. izbio rat između Izraela i Hamasa, organizacije koji su EU i SAD proglasile terorističkom.

Izrael napada palestinske gradove na toj teritoriji kako bi suzbio militante, a upadi su rezultirali smrću više od 500 Palestinaca, piše AP.

U Pojasu Gaze, Palestinci u pograničnom gradu Rafa izvijestili su o teškim borbama, a izraelska vojska je rekla da je preuzela kontrolu nad cijelom dužinom granice Gaze s Egiptom.

Zbog borbi u Rafi više od milion Palestinaca je raseljeno, a većina njih već je bila raseljena u ratu između Izraela i Hamasa.

Oni sada traže utočište u improvizovanim šatorskim kampovima i drugim ratom opustošenim područjima, gdje nemaju sklonište, hranu, vodu i druge potrepštine za preživljavanje, kažu Ujedinjene nacije.

Izrael je pokrenuo svoj rat u Gazi nakon Hamasovog napada u oktobru u kojem su militanti upali u južni Izrael, ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250.

Izraelske vlasti kažu da je oko 100 talaca i dalje zarobljeno u Gazi.

Kako prenosi Rojters, od početka sukoba u Pojasu Gaze, ubijeno je više od 36.244 Palestinaca, saopštilo je 30. maja tamošnje Ministarstvo zdravlja koje je pod kontrolom Hamasa.

Da li bi Izrael bio bezbedniji sa palestinskom državom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00
Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG