Dostupni linkovi

Zamenik premijera Kosova pozvao Albance da glasaju na izborima u Srbiji


Besnik Bisljimi (foto arhiv)
Besnik Bisljimi (foto arhiv)

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) pozvao je Albance iz Preševske doline da učestvuju na izborima u Srbiji 17. decembra, ocenivši glasanje na ovim izborima kao "glas za otpor autoritarizmu i ugnjetavanju".

"Srpske centralne i lokalne institucije su ciljale Albance zbog diskriminacije i ugnjetavanja u pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu i kulturi, pristupu zapošljavanju i javnim preduzećima. Pasivizacija adresa je dalji stalni napor za administrativno i institucionalno etničko čišćenje", naveo je Bisljimi.

Bisljimi je rekao i da se albanski birači suočavaju sa mnogim problemima na izborima u Srbiji, kao i da je o tome obavestio i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsetimo, Radio Slobodna Evropa (RSE) je u novembru pisao o građanima Srbije albanske nacionalnosti kojima je pasivizirana adresa, odnosno policija ih je obrisala sa adrese na kojoj su prijavljeni.

To je učinjeno pod navodnim obrazloženjem da na prijavljenim adresama ne žive.

Nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava je u novembru objavila izveštaj u kojem se navodi da je procenat pasiviziranih adresa u opštinama na jugu gde su Srbi većinsko stanovništvo, znatno manji odnosno, ne prelazi jedan odsto ukupnog stanovništva.

Sa druge strane u slučaju opštine Medveđa, gde živi mešovito srpsko-albansko stanovništvo, taj procenat je višestruko veći – 21,2 odsto u periodu od 2015. do 2019. godine.

Pasivizacijom adresa se uskraćuje pravo na dokumenta, zdravstveno osiguranje, kao i pravo glasa na izborima.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije je demantovalo da se sprovodi masovna pasivizacija prebivališta građana albanske nacionalnosti na jugu Srbije.

Inače, na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra učestvuju dve liste albanske nacionalne manjine.

XS
SM
MD
LG