Dostupni linkovi

Žalbe građana sa severa Kosova na ponašanje policije


Patrola kosovske policije u Severnoj Mitrovici, jun 2023.
Patrola kosovske policije u Severnoj Mitrovici, jun 2023.

Civilno društvo i pojedini pripadnici srpske zajednice na severu Kosova tvrde da se u četri opštine – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – policija koristi za uspostavljanje vlasti "na silu" i kontrolu građana kroz neki vid "represije".

Pojedinci tvrde i da policija ima "diskriminatorni tretman" prema pripadnicima srpske zajednice, te da se u pojedinim slučajevima koristi prekomerna upotreba sile, o čemu je nevladina organizacija Aktiv izvestila i u svom izveštaju "Stanje ljudskih prava na severu Kosova".

S druge strane, iz Policijskog inspektorata Kosova potvrđjuju da je u poslednje četiri godine iz opština na severu podneto ukupno 180 žalbi i anonimnih informacija, te da ima slučajeva koji su nakon razmatranja prosleđeni na disciplinski postupak ili tužiocu.

Poređenja radi, na nivou celog Kosova je u prvih šest meseci podneto više od 900 žalbi na policijske zvaničnike.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova su za RSE naveli da su upoznati sa pritužbama građana iz redova srpske zajednice kada je reč o radu policije, te da se tim povodom blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom Kosova.

Dodaju i da vode kampanju podizanja svesti kod građana da prijavljuju slučajeve Inspektoratu, ukoliko smatraju da se policija prema njima ne ponaša onako kako bi trebalo.

Prisustvo Policije Kosova na severu je pojačano od kraja maja prošle godine, kada su albanski gradonačelnici stupili na vlast, čemu se srpska zajednica usprotivila.

Inače, na aprilskim izborima 2023. su pobedili kandidati albanskih partija jer su Srbi bojkotovali izbore na inicijativu Srpske liste – najveće partije Srba na Kosovu.

Svemu tome je prethodilo istupanje Srba iz kosovskih institucija početkom novembra 2022. zbog nastojanja Vlade Kosova da ukine srpske tablice koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Tada su ostavke podneli i policajci iz redova srpske zajednice, koje su potom zamenili uglavnom policajci iz albanske zajednice.

Tenzije su kulminirale septembra 2023. kada je oružana grupa Srba napala policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana i ubila jednog policajca, dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste – glavne partije kosovskih Srba.

Na severu Kosova ubijen policajac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Na šta se konkretno odnose žalbe građana?

Pojedinci iz opština na severu Kosova, od kojih neki pod uslovima anonimnosti, izjavili su za RSE tvrde da su pretrpeli "neki vid prekomerne sile ili diskriminacije od strane policije".

"Oni nas sve smatraju kriminalcima", rekao je jedan od sagovornika RSE, čiji je idnetitet poznat redakciji.

N.N. iz Zvečana kaže da se policajci kada ga zaustave ponašaju kao da im je sve dozvoljeno. Kao primer navodi slučaj kada ga je policija zaustavila radi pretresa na putu Severna Mitrovica - Zvečan, te da mu je policajac na njegovu konstataciju da su ga zaustavili iz suprotnog smera na nebezbedan način, rekao "ja mogu da radim šta hoću".

Dodaje da policajci ne žele da govore srpski jezik, da mu je kazna pisana na albanskom jeziku.

Kao drugi primer N.N. navodi da su njegovog sina u Severnoj Mitrovici zaustavili pripadnici Specijalne policije uz duge cevi, te da su bili grubi i koristili vulgarne reči kao pretnje ukoliko ih snima telefonom.

Ništa nisu prijavili Policijskom inspektoratu Kosova jer, kažu, ne veruju toj instituciji.

"Kome da prijavim, njihovim ljudima koji će sve to da zataškaju. Ja u njih nemam poverenja, to su sve isti ljudi. Nemam želju da im pričam bilo šta, to mogu samo KFOR-u da kažem ali oni mi kažu da ništa ne mogu da preduzmu", navodi.

Srđan Đorđević iz Severne Mitrovice je na javnoj raspravi o bezbednosti u opštini Severna Mitrovica 8. avgusta izneo lični primer, odnosno njegovu ocenu da je policija neprofesionalno i pristrasno izvršila uviđaj jednog incidenta koji se dogodio.

"Umesto da ja budem oštećena strana, ja sam optužen", rekao je on uz uverenje da se tako nešto desilo samo zato što upravlja BG (Beograd) tablicama.

Na istoj debati je Olivera Milošević rekla da se loše ponašanje kosovskih policajaca ne može generalizovati, te da ima onih koji su vrlo korektni. Ipak, imala je zamerku na veliki broj policijskih patrola.

Šta kažu iz Policije Kosova i MUP-a?

Zamenik direktora Policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) u izjavi za RSE negira da se pripadnici Policije Kosova ponašaju diskriminatorno ili da primenjuju neki vid represije.

On ističe da je nakon istupanja Srba iz policije krajem 2022. godine bilo samo četvoro policajaca iz srpske zajednice na severu, ali da ih je danas oko 60, te da nastoje da u svakoj patroli bude neko ko razume i govori srpski jezik.

Eljšani negira da se pripadnici Policije Kosova ponašaju diskriminatorno
Eljšani negira da se pripadnici Policije Kosova ponašaju diskriminatorno

"Bilo bi dobro da svi policajci pričaju srpski ili da svi građani govore albanski, ali situacija nije takva u praksi. Trudimo se da uvek bude u patrol neko ko priča srpski", navodi Eljšani.

Dodaje da se i građani južno od Ibra žale na ponašanje Policije Kosova kada dobiju neku kaznu uz obrazloženje "da su bili drski", ali da je policija zapravo tu da kazni one koji ne poštuju zakone.

"Ukoliko postoji neki slučaj diskriminatornog ponašanja uvek mogu da se obrate meni ili Inspektoratu. Uvek postoji neko ko je iznad i nadgleda šta mi radimo", kaže Eljšani.

Veliko prisustvo policije Eljšani, pak, obrazlaže prošlogodišnjim napadom u Banjskoj.

"Jeste da ima mnogo kontrolnih punktova ali je to sve zbog ranijih dešavanja. Mi moramo da brinemo i o bezbednosti policije, prošle godine je u ubijen policajac. Moramo da budemo prisutni i zbog bezbednosti građana", rekao je on.

Jeta Telja (Tela), šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Kosova, navodi da se prate pritužbe građana kada je reč o radu i ponašanju pripadnika policije, te dodala da se blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom Kosova.

Po njoj, uprkos pritužbama, raste poverenje pripadnika srpske zajednice u institucije Kosova ali da se ono mora još povećati njihovim zalaganjem.

Telja je podvukla da je Policijski inspektorat Kosova mehanizam koji prati rad policije, te da je on na raspolaganju svim građanima.

"Kancelarija Inspektorata postoji i u Severnoj Mitrovici, vodimo kampanju informisanja da postoji taj mehanizam prijave na rad (policije Kosova)", dodala je Telja.

Policijski inspektorat Kosova: Opada broj žalbi građana

Iz Policijskog inspektorata Kosova su u odgovoru za RSE naveli da su od početka godine dobili 23 pritužbi na rad policije na severu Kosova, ali nisu naveli za koje prekršaje konkretno. Preciziraju da u 10 slučajeva ima elemenata krivičnog dela dok se u 13 slučajeva razmatra disciplinski postupak.

Kako navode, u predmetima koje vodi Policijski inspektorat Kosova ima ukupno šest žalbi iz srpske zajednice, tri slučaja su pokrenuli Policija Kosova i Policijski inspektorat Kosova u skladu sa svojim službenim dužnostima i imamo jednu anonimnu prijavu.

Dodaje se da su na osnovu rezultata istraga, državnom tužilaštvu dostavljena tri predmeta sa krivičnom prijavom, jedan sa posebnim izveštajem, i dva sa informativnim izveštajem.

"Ostali (slučajevi) su u toku obrade", naveli su.

Napominju i da broj žalbi građana sa severa opada u odnosu na prethodne godine.

Prekomerena upotreba sile?

Nevladina organizacija Aktiv je u svom izveštaju "Stanje ljudskih prava na severu Kosova", objavljenom juna ove godine, navela da je prekomerna upotreba sile od strane kosovske policije prijavljena novembra 2023. kada je osoba koja je uhapšena zadobila fizičke povrede.

"Tokom policijske akcije on nije pružao bilo kakav otpor i ponudio je da sarađuje u potpunosti, ali je svejedno nasilno izvučen iz vozila i zadobio više udaraca, dok mu je lice bilo pritisnuto uz kombi kojim je upravljao", navodi se.

Dodaje se da su ga potom policajci u pritvoru omalovažavali tako što su u njegovom pravcu bacali toalet papir.

U istom izveštaju se navodi da je policija koristila prekomernu upotrebu sile 19. decembra 2023. kada je na prelazu Jarinje došlo do verbalne rasprave da li je to administrativni ili granični prelaz.

Jarinje, granični prelaz između Kosova i Srbije (foto arhiv)
Jarinje, granični prelaz između Kosova i Srbije (foto arhiv)

Zvanični Beograd granične prelaze Kosova i Srbije naziva administrativnim jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Verbalna rasprava je prerasla u fizički obračun, tokom kojeg je on zadobio udarce, ruke su mu uvrtane, stavljene su mu lisice i bio je zatvoren u mračnoj prostoriji. Nakon skoro pet sati na kraju je pušten", navodi se u izveštaju "Stanje ljudskih prava na severu Kosova".

Inače, sam direktor nevladine organizacije Aktiv, Miodrag Milićević, je sredinom novembra 2022. saopštio da je bio izložen “fizičkom i verbalnom maltretiranju” od strane pripadnika Specijalne policije Kosova jer nije imao kosovska dokumenta.

Policija Kosova je tako nešto demantovala ali je Milićević slučaj ipak prijavo Policijskom inspektoratu.

"Policijski inspektorat Kosova je završio istragu i slučaj predao tužilaštvu od kojih do danas nemam nikakav odgovor", naveo je Milićević.

RSE se obratio tužilaštvu sa upitom dokle se stiglo u slučajevima koje pokreće Policijski inspektorat Kosova, ali odgovor nije stigao.

Na ponašanje policije Kosova reagovali sui pojedini politički predstavnici Srba na Kosovu.

Aleksandar Arsenijević, lider Srpske demokratije, je krajem juna rekao da policija nije reagovala kada je na Gazimestanu kod Prištine napadnut u njihovom prisustvu. Snimak tog napada je objavio na društvenim mrežama, nakon čega je reagovao ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, te zamenik ombudsmana, Srđan Sentić.

Rašić je pozvao na hitnu istragu ovog slučaja, dok je Sentić pozvao Policijski inspektorat da reaguje.

Saradnja na tekstu: Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG