Dostupni linkovi

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u skupštini Republike Srpske uložili veto na zakon o ćirilici


Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti će Ustavnom sudu BiH. (Foto: Sjednica Narodne skupštine RS, 27. april 2021.)
Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti će Ustavnom sudu BiH. (Foto: Sjednica Narodne skupštine RS, 27. april 2021.)

Klub Hrvata u Vijeću naroda Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (NSRS) pridružio se klubu Bošnjaka u ovom tijelu i donio Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u četvrtak. 23. septembra.

Predsjednik Kluba Hrvata Ivo Mijić, za Radio Slobodna Evropa je rekao kako je zaključeno da usvojeni Zakon nije u skladu sa Ustavom RS i da jezik i pismo srpskog naroda favorizuje u odnosu na jezike i pisma druga dva konstitutivna naroda.

“Mislim da ova činjenica jasno se uočava i Članu 5 Zakona koji jezik srpskog naroda i ćirilićnog pisma karakterizira kao opće dobro za Republiku Srpsku. Ukoliko se jezik i pismo jednog naroda zakonom okarakteriziran kao opće dobro, onda jezici drugih konstitutivnih naroda to nisu i time je tendencijski narušena konstitutivnost naroda u RS”, naveo je Mijić.

On ističe i da je povreda vitalnog nacionalnog interesa Hrvata podnesena i zbog Člana 10 istog Zakona.

“Član 10 Zakona primorava kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju iz javnih sredstava, da koriste i ćirilične natpise i ćirilični logo. Mislim da samim tim, Hrvati kao konstitutivan narod, svoj identitet vežu za hrvatski jezik i latinično pismo. Prema Zakonu, taj njihov jezik se stavlja u neravnopravan položaj”, dodao je Mijić.

Po istoj osnovi na današnjoj sjednici Vijeća naroda NSRS istu odluku je donio i Klub Bošnjaka, za RSE je ranije kazao Alija Tabaković, predsjednik ovog Kluba.

"Ovim zakonom se tretira zaštita i prednost daje jednom jeziku, jednom narodu i jednom pismu, što je svakako povreda interesa Bošnjaka. Mi smatramo, a tako je navedeno i u Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH) i RS da su oba pisma ravnopravna i da su službeni jezici u upotrebi jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Tabaković.

Poručuje da očekuju da Ustavni sud RS prihvati njihov zahtjev i stavi sporni zakon van snage. Prema njegovim procjenama, odluka će biti donesena za mjesec dana.

“Davati prednost jednom jeziku i pismu je automatski diskriminacija drugog jezika i pisma, samim tim je povrijeđen interes našeg naroda”, napominje Tabaković.

NSRS je 15. septembra, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, usvojila Prijedlog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u ovom entitetu kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Prema zakonskoj proceduri, nakon Odluke Klubova Bošnjaka i Hrvata, slijedi sjednica Vijeća naroda RS, nakon koje zasjeda zajednička komisija Vijeća i NSRS. Ukoliko se tekst zakona ne usaglasi na sjednici komisije, zakon završava na entitetskom Ustavnom sudu. Ukoliko tu bude oboren, vraća se u NSRS na razmatranje.

Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti će Ustavnom sudu BiH.

XS
SM
MD
LG