Dostupni linkovi

Zašto se ne ispunjavaju zahtjevi zdravstvenih radnika u Mostaru?


Medicinski radnici u protestnoj šetnji Mostarom, 5. januar, 2021.
Medicinski radnici u protestnoj šetnji Mostarom, 5. januar, 2021.

Općinski sud u Mostaru donio je krajem decembra rješenje kojim je omogućen nastavak generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Iako iz Vlade HNK tvrde da su pozvali predstavnike sindikata na pregovore, iz sindikata kažu da zvaničan poziv još nisu dobili.

U rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNK Dalibor Vuković optužuje vladu da svim „pravnim, ali i protivzakonitim radnjama“ pokušava opstruirati proces pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora.

„Činila je sve da u tom postupku ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, ili da se odgodi proces pregovaranja i proces mirenja između sindikata i vlade“, smatra Vuković.

Zdravstveni radnici su 10. decembra stupili u generalni štrajk, nakon višemjesečnih zahtjeva da pregovaraju sa Vladom HNK o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, koji je istekao prije godinu i po dana, te da im se poveća koeficijent za obračun plata za jedan bod u naredne dvije godine. Općinski sud Mostar je prethodno na zahtjev Vlade HNK generalni štrajk privremeno zabranio 15. decembra. Odluku o stavljanju van snage privremene mjere zabrane štrajka donio je 22. decembra.

„Nakon što je sud donio odluku da je naš štrajk zakonit vlada nema gdje, oni su pribijeni uz zid. Zadnje informacije preko našeg odvjetničkog tima kažu da su sada spremni da se sjedne za pregovarački sto. Oni službeno medijima kažu da su pozivali, da su ovo, da su ono, međutim nijedan dosad zvanični dokument vlada nije uputila“, kaže on.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrde da je odluka o otvaranju procesa pregovora već usvojena i da je sindikatu uputila protokol o pregovaranju. Glasnogovornik vlade Pero Ćiro Pavlović kaže da zbog izostanka odgovora od strane sindikata ti pregovori nikada nisu otvoreni.

„Sve ovakve nesporazume, da tako kažem, između socijalnih partnera rješavalo se uvijek, a tako će vjerujem i sada, za pregovaračkim stolom. Ko zapravo treba povući prvi potez, mislim da tu ima malo nerazumijevanja. Mi smo tamo negdje početkom prosinca napravili sve potrebne korake koje treba napraviti kako bi otpočeo pregovarački proces“, rekao je Pavlović.

Vuković pak tvrdi da je jedini cilj protokola da sindikat obustavi generalni štrajk.

„Zamislite kada vi potpišete da ste prekinuli štrajk, onda ste gotovi“, navodi on i dodaje da Vlada HNK ovim nastavlja s odugovlačenjem.

„To su izmislili potpuno. Zašto su to uradili, napravili su dokument u kojem su naveli kako će se voditi pregovori, a zadnji član su stavili da će u toku pregovora koji će se voditi beskonačno mnogo, sindikat obustaviti sve radnje oko provođenja štrajka“, navodi on.

Pavlović navodi da se osim vlade i drugi nivoi vlasti trebaju uključiti u proces pregovora o materijalnim pravima uposlenika.

„Vlada nije poslodavac u onom stopostotnom iznosu. Tu treba nešto pitati i Federaciju, treba pitati i druge županije, tu treba pitati i jedinice lokalne samouprave“, smatra Pavlović. Nada se, kaže, da će Vlada HNK ispoštovati dio obaveza koji joj zakonom pripada i nakon potpisivanja kolektivnog ugovora.

„Mi sad plaćamo grijehe nekih drugih vlada, kroz sudske presude ili izvansudske nagodbe. Nekih 35-36 miliona KM moramo isplatiti na temelju toga što je neko nekome ranije nešto obećao. Iz tog razloga se želi pregovarati i doći do rješenja koja su održiva“, rekao je on.

Generalni štrajk radnika u zdravstvu se nastavlja. Za vrijeme štrajka zdravstvene ustanovi i dio radnika su na usluzi pacijentima.

„Uvijek prije stupanja u zakoniti štrajk mora se potpisati sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka. To je jedan postotak djelatnika koji moraju raditi tokom štrajka, kako bi se osigurala kontinuirana zaštita svim ljudima koji su životno ugroženi i koji ne mogu trpiti nikakve posljedice štrajka“, kaže Vuković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG