Dostupni linkovi

Yucom: Nasilje policije nad građanima na protestu u Beogradu


Policija pred zgradom Skupštine Grada, Beograd, 24. decembar 2023.
Policija pred zgradom Skupštine Grada, Beograd, 24. decembar 2023.

Komitet pravnika za ljudska prava Yucom saopštio je da je policija sprovela nasilje prema građanima na protestu 24. decembra ispred zgrade Skupštine Beograda.

U saopštenju Yucoma navodi da je policija nesrazmerno koristila sredstva prinude.

"Ovakvim postupanjem krše se osnovna prava građana na slobodu i bezbednost, ali i pravo na javno okupljanje", navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija navodi da nasilje policije dokazuju i snimci na kojima se vidi da po nekoliko policajaca palicama tuče građane koji su protestovali, te da se radi o prekomernoj upotrebi sile.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Yucom ističe da je policija dužna da ovlašćenja sprovodi po načelu nepristrasnosti.

"Sva lica lišena slobode imaju pravo da o tome obaveste blisku osobu, da ih pregleda lekar bez prisustva policijskog službenika i imaju pravo na pravnu pomoć", dodaje se u saopštenju.

Yucom je naveo da sredstva prinude mogu biti primenjena samo u zakonom propisanim uslovima i u srazmeri potrebe zbog koje se preduzimaju.

Yucom je od nadležnog tužilaštva i Zaštitnika građana zatražio da ispitaju postupanje policije prema građanima na protestu 24. decembra.

Skoro 40 demonstranata uhapšeno je tokom protesta opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" 24. decembra u Beogradu, nakon što je grupa maskiranih ljudi pokušala da uđe u Skupštinu Beograda.

Tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima, dok je policija koja je bila unutar zgrade upotrebila suzavac i biber sprej. Policija je saopštila da je u incidentima povređeno sedam policajaca.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) saopštila je da su incidente na protestu opozicije u Beogradu u nedelju pravili "huligani koje je poslala vlast".

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra tvrdeći da ih je pokrala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), između ostalog i fiktivnim prijavljivanjem svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

XS
SM
MD
LG