Dostupni linkovi

Westerwelle: Uklanjanjem paralelnih struktura do primene sporazuma


Guido Westerwelle u Prištini, 20. maj 2013.
Guido Westerwelle u Prištini, 20. maj 2013.
Uklanjanje srpskih paralelnih struktura sa severa Kosova i integracija Srba od ključnog su značaja za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, poručio je u Prištini nemački šef diplomatije Guido Westerwelle.

Nakon postizanja sporazuma od 19. aprila, Kosovo i Srbija trebaju otpočeti fazu njegove implementacije, izjavio je Westerwelle u ponedeljak nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

On je pozvao Prištinu i Beograd na političku zrelost i mudrost kako bi shvatili značaj usvajanja plana o sprovođenju sporazuma tokom sastanka u Briselu u utorak.

„To podrazumeva fleksibilnost i političku zrelost kako bi strane, nakon postizanja sporazuma, prešle na njegovu primenu“, kazao je Westerwelle na konferenciji za novinare.

On je podsetio da Evropskoj uniji predstoji period donošenja važnih odluka za procese integracija Kosova i Srbije, i stoga je pozvao strane da shvate značaj donošenja potrebnih odluka.

Nemački šef diplomatije je naglasio i koja su dva ključna pitanja koja će dokazati da dve strane zapravo sprovode postignut dogovor.

„To podrazumeva uklanjanje srpskih paralelnih struktura sa severa Kosova, što je glavni uslov sporazuma, a Kosovo treba stvoriti uslove za integraciju Srba u institucije“, poručio je Westerwelle.

Guido Westerwelle i Hashim Thaci
Guido Westerwelle i Hashim Thaci
U zavisnosti od napretka u dijalogu između premijera Hashima Thaçija i Ivice Dačića oko plana sprovođenja sporazuma, Bundestag će u junu odlučiti o podršci dvema zemljama na putu evrointegracija, dodao je on.

S druge strane, premijer Thaçi je izrazio optimizam da će se tokom sastanka sa Dačićem u utorak u Briselu postići plan o sprovođenju sporazuma. On je ponovio da Priština i Beograd ne mogu vratiti ovaj proces nazad.

„Ono što je bilo najteže, to je postignuto – politički sporazum. Sad se bavimo njegovom primenom od koje ne može pobeći ni Kosovo ni Srbija. Neće biti pregovaranja oko političkog sporazuma, ali se moraju poštovati mišljenja o tome kako se sporazum treba primeniti. Želim da naglasim da je Kosovo prihvatilo predloge baronese Ashton o procesu implementacije i sada ostaje na Beogradu da se oko toga složi u utorak u Briselu“, kazao je Thaçi.

Dan ranije, nemački šef diplomatije boravio je u Beogradu gde je izjavio da je optimista u dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG