Dostupni linkovi

Da li je Putin suparnik ili neprijatelj Amerike?


Trump i Putin sastaju se u Helsinkiju 16. jula
Trump i Putin sastaju se u Helsinkiju 16. jula

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Rusija "suparnik", a ne "neprijatelj" izazvala je uzbunu i bijes među nekim istaknutim kongresmenima i senatorima u Washingtonu.

Nekolicina njih je upozorila kako su zabrinuti zbog Trumpove spremnosti da zanemari navodno miješanje Rusije u izbore, te su predsjedniku poručili da ne bude "mekan" na samitu s Vladimirom Putinom 16. jula.

Predsjednik Senatskog komiteta za oružane snage John McCain poručio je da "Putin nije prijatelj Amerike, pa teško i konkurent. On je američki neprijatelj, ne zato što mi to tako želimo, već zato što je on to izabrao. Na predsjedniku Trumpu je da Putina drži odgovornim za takvo ponašanje", stoji u saopćenju McCaina.

Trump je prethodno nagovijestio da je samit s Putinom prilika za smanjenje tenzija koje su posljednjih godina porasle zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim, vojne intervencije u ime sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i optužbi za rusko upletanje u predsjedničke izbore SAD-a 2016.

Putin je američki neprijatelj, ne zato što mi to tako želimo, već zato što je on to izabrao: John McCain
Putin je američki neprijatelj, ne zato što mi to tako želimo, već zato što je on to izabrao: John McCain

Mnogi američki kongresmeni žele da Trump privatno u susretu s Putinom i javno osudi ponašanje Rusije.

Američki kongres u cjelini zauzeo je čvrsti stav prema Putinovoj Rusiji i gotovo jednoglasno je prošle godine odobrio snažne sankcije Moskvi.

Istaknuti kongresmeni su zabrinuti da Trump neće uspjeti nametnuti Putinu temu o odgovornosti posebno zbog miješanja u izbornu kampanju, što je bio i povod sankcijama. Iako to Rusija negira, američke obavještajne agencije i Senatski obavještajni komitet zaključili su da se Moskva miješala u izbore 2016. godine, a američki specijalni savjetnik Robert Mueller optužio je 13 ruskih organizacija i pojedinaca zbog navodnog miješanja u kampanju.

Trump je rekao da će razgovarati o toj temi s Putinom, ali je više puta naveo da ruski predsjednik negira bilo kakvo miješanje u kampanju.

"Naš cilj je da pokažemo svijetu da zajednica demokratskih naroda ne namjerava pristati na Putinov ili bilo koji drugi autoritarni pogled na svijet. Oduprijet ćemo se agresiji Rusije", napisali su demokratski senator Mark Warner i republikanski senator Marco Rubio u komentaru za USA Today .

Odnos Trumpa prema Rusiji u potpunoj je suprotnosti sa stavovima koje ima prema američkim saveznicima u NATO, što je bilo vidljivo na proteklom samitu Alijanse u Briselu. Sastanak su obilježili sukobi između Trumpa i europskih čelnika oko niza pitanja, od trgovine do izdvajanja za obranu.

Tokom sastanka NATO-a, Trump je rekao da će njegov susret s Putinom biti "najlakši" dio evropskog puta, zbog čega ga je kritizirao republikanski senator Jeff Flake.

"Ruski predsjednik je čovjek koji se školovao za prevare i špijunažu, koji zatvara i ubija svoje protivnike, predsjedava mafijaškom državom, i on je neprijatelj demokracije", upozorio je Flake u govoru pred Senatom.

Putin je u martu osvojio još jedan šestogodišnji predsjednički mandat, dok je vodećem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom bila zabranjeno da se kandidira.

Trumpova tvrdnja da je Rusija konkurent, a ne protivnik, u suprotnosti je sa onim što je državni tajnik Mike Pompeo izjavio tokom saslušanja u Senatu da "Rusiju treba suočiti sa svim u čemu im se suprotstavljaju".

I dok je američki predsjednik u četvrtak rekao da očekuje da samit bude "odrješit sastanak", neki se u Americi nadaju da on neće donijeti ništo značajno za globalna pitanja.

"Na temelju načina na koji se stvari događaju, mislim da bi sastanak bez ishoda bio najbolji za našu zemlju", izjavio je za Reuters senator Bob Corker, predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata.

Sastanak bez ishoda bio bi najbolji za našu zemlju: Bob Corker
Sastanak bez ishoda bio bi najbolji za našu zemlju: Bob Corker

Upravo je Corker bio taj koji je inicirao odluku koju je gotovo jednoglasno odobrio Senat, a kojom se podržava NATO kao dugogodišnji kamen temeljac obrambene strategije Washingtona.

Time se poslala poruka evropskim saveznicima da Kongres podržava NATO i da će on i dalje biti kamen temeljac obrambene strategije, bez obzira na Trumpove stalne kritike.

Demokratski senator Bob Mendez pohvalio je NATO da je pomogao u osiguranju "mira i napretka tokom 73 godine" i Sjedinjenim Državama i Evropi.

"Uznemiravajuće je vidjeti kako Putin, čiji je glavni cilj podjela Zapada, a posebno NATO-a, ima na svojoj strani američkog predsjednika koji odrađuje taj posao za njega na način kako to ne polazi za ra rukom ni brojnim cayber napadima, ni trolovima koji rade za Putina šireći lažne vijesti", rekao je Mendez u razgovoru za Real Clear Politics.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG