Dostupni linkovi

SAD direktno obavestile Moskvu da nisu umešane u pobunu Vagnera


Lynne Tracy
Lynne Tracy

Američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi (Lynne Tracy) kontaktirala je direktno ruske vlasti ovog vikenda kako bi ih uverila da SAD "nisu umešane" u neuspelu pobunu paravojne grupe Vagner u Rusiji, saopštio je Stejt department.

Ambasadorka Trejsi, kao i američki zvaničnici koji su kontaktirali rusku ambasadu u Vašingtonu, izjavili da "SAD nisu i neće biti umešane" u događaje koji su potresli Rusiju, izjavio je u ponedeljak uveče portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller), prenosi AFP.

Američki zvaničnici takođe su rekli da se "nadaju da će Rusija ispuniti svoje obaveze zaštite ambasade i diplomatskog osoblja" sa sedištem u Moskvi, rekao je Miler26. juna.

Diplomatski odnosi Vašingtona i Rusije su na minimumu od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a razgovori na visokom nivou uglavnom se tiču američkih zatvorenika u Rusiji.

Plaćenici paravojne grupe Vagner pobunili se nakon što je njihov lider Jevgenij Prigožin optužio rusku vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se bore za Rusiju.

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin zaustavio je kratki vojni pohod ka Moskvi nakon pobune koja je trajala jedan dan, od 23. rano ujutro do 24. juna.

Rano ujutro 24. juna bili su zauzeli važne lokacije u Rostovu na Donu, strareški važnom gradu za agresiju na Ukrajinu i krenuli prema Moskvi gdje su bile uvedene antiterorističke mjere.

Uz posredovanje beloruskog predsednika dogovoreno je da Prigožin preseli u Bjelorusiju a njegove trupe neće biti kažnjene za pobunu.

XS
SM
MD
LG