Dostupni linkovi

Dvojica bivših robijaša, regruta Wagnera, osuđeni zbog ubistava


A former PMC Wagner fighter serves with SOBR Akhmat, oktobar 2023.
A former PMC Wagner fighter serves with SOBR Akhmat, oktobar 2023.

Još dva bivša osuđenika koje je regrutovala plaćenička grupa Wagner osuđena su na duge zatvorske kazne zbog ubistava u Sibiru.

Sud u sibirskoj oblasti Hakasija osudio je 9. septembra bivšeg plaćenika grupe Wagner izvučenog iz zatvora da se bori u Ukrajini na osam godina zatvora jer je ubio čovjeka.

Andrei Ashcheulov je služio 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog vođenja kriminalne grupe kada ga je Wagner regrutovao da se bori u Ukrajini 2023. Pomilovan je nakon povratka iz rata.

Takođe 9. septembra, sud u sibirskom regionu Omsk osudio je još jednog bivšeg zatvorenika i Wagner regruta, Sergeja Kozlova, koji je ubio svoju trudnu 18-godišnju devojku u oktobru 2023.

Regionalni sud u Omsku takođe je naredio 36-godišnjem Kozlovu da plati 12 miliona rubalja (11.060 dolara) porodici svoje žrtve.

Kozlov je 2021. godine osuđen na 6 i po godina zatvora zbog napada sjekirom na ženu i njenu kćer. Godine 2022. regrutovao ga je Wagner i otišao da se bori u Ukrajinu. Prije godinu dana vratio se iz rata.

U izvještaju u julu, kanal Agencije Telegram naveo je da je do 4. oktobra 2023. godine 27 ljudi ubijeno u 20 incidenata od strane bivših vojnih lica koja su se vratila kući iz rata u Ukrajini.

Prema podacima Agencije, 12 od registrovanih smrtonosnih incidenata uključivalo je bivše Wagnerove plaćenike.

Sudovi u Rusiji imaju tendenciju da izriču blaže kazne takvim osobama, navodeći njihov "patriotizam" i "doprinos" koji su dali ratu Rusije protiv Ukrajine.

Wagnerov pokojni vođa i osnivač Jevgenij Prigožin rekao je krajem juna 2023. da se 32.000 bivših zatvorenika koje je njegova grupa regrutovala iz zatvora vratilo kući nakon što su pomilovani u naknadu za ratovanje u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG