Dostupni linkovi

Putin bi se još mogao osvetiti Prigozhinu, kaže šef CIA-a


Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom sa članovima vlade putem video konferencije u Kremlju u Moskvi 19. jula 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom sa članovima vlade putem video konferencije u Kremlju u Moskvi 19. jula 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da kupi vrijeme dok razmišlja kako da se nosi sa Yevgenyjem Prighozinom, kaže direktor Centralne obavještajnje agencije (CIA) Sjedinjenih Država.

Prigozhin je šef Wagnera, plaćeničke grupe, koja je prije mjesec dana predvodila pobunu u Rusiji.

Ta pobuna je razotkrila značajne slabosti u sistemu moći koji je Putin izgradio, rekao je šef CIA-e William Burns, prenosi BBC.

On je na Aspen Security Forumu rekao da ruski lider možda i dalje traži odmazdu protiv Prigozhina.

"Ono što vidimo je veoma komplikovan ples", rekao je Burns

Ova grupa plaćenika još uvijek ima vrijednost za rusko vodstvo u mjestima poput Afrike, Libije i Sirije, pa je vjerovatno da će Putin pokušati da odvoji grupu od njenog vođe.

A šef CIA-e je rekao da bi Putin mogao sačekati sa osvetom.

"Putin je neko ko generalno misli da je osveta jelo koje se najbolje servira hladno", rekao je Burns. "Po mom iskustvu, Putin je krajnji apostol osvete, tako da bih se iznenadio ako bi Prigozhin izbjegao osvetu."

Ranije ovog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden sugerisao je da postoji rizik da bi šef Wagnera mogao biti otrovan.

"Da sam na njegovom mjestu, pazio bih šta jedem. Držao bih na oku svoj meni", rekao je Biden.

Direktor CIA-e sličnog je stava. "Da sam na mjestu Prigožina, ne bih otpustio svog kušača hrane."

Obavještajna agencija je zaista imala značajna saznanja o pobuni, rekao je Burns, potvrđujući prethodne izvještaje.

Visoki general ruske vojske Sergej Surovikin, za kojeg se navodi da je znao za Wagnerovu pobunu unaprijed, također trenutno nema "slobodu kretanja", dodao je šef CIA-e.

Pobuna je bila najdirektniji napad koji je Putin vidio u svoje 23 godine na vlasti, uključujući direktno osporavanje opravdanja Kremlja za rat u Ukrajini, pri čemu je Prigozhin rekao da je izgrađen na lažima, rekao je Burns.

Dodao je da je ono što je najčudnije to što se ruski lider osjećao primoranim da sklopi dogovor sa čovjekom koji mu je nekada bio ugostitelj.

Uspon 'Putinovog kuvara'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Prigozhin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu 24. juna nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

U pobuni su zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu i zaprijetili maršom na Moskvu.

Pobuna je prekinuta nakon što je Prigozhin prihvatio dogovor sa predsjednikom Bjelorusije kojim mu je omogućen siguran prolaz u Bjelorusiju.

XS
SM
MD
LG