Dostupni linkovi

Vučić: Ispunili smo sve ekološke zahteve


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Vlast u Srbiji ispunila je sve ekološke zahteve koje je dobila, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o nastavku protesta u Srbiji, Vučić je 10. decembra u Novom Sadu rekao da su svi budući zahtevi u vezi sa tim politički.

„Mi smo zahteve ispunili. Slušao sam narod. A šta kažu političari, za to nisam zainteresovan“, naveo je Vučić.

Deo građanskih organizacija, koje predvodi Ekološki ustanak, najavio je da će proteste koji su protekla dva vikenda održavani u više gradova u zemlji nastaviti u subotu, 11. decembra, sa zahtevom vlasti da ukine projekat britansko-australijske kompanije Rio Tinto za iskopavanje litijuma u dolini Jadra i drugim delovima Srbije.

Vlasti su ranije negirale kritike aktivista, a kompanija je obećala da će poštovati najviše standard.

Govoreći o aktuelnoj energetskoj situaciji, Vučić je najavio da će 10. decembra uveče u Nišu održati sastanak sa rukovodstvom Elektroprivrede Srbije (EPS) i drugih najvećih elektroenergetskih preduzeća u državi zbog, kako je naveo, teške situacije sa proizvodnjom i nabavkom električne energije u Srbiji i regionu.

„Kada je potrošnja ogromna, uvek ste na ivici. Nismo mogli da punimo akumulacije i tek nedavno smo polako krenuli sa tim“, rekao je Vučić i dodao da je važno to što Srbija sama proizvodi električnu energiju.

U proizvodnji Srbije udeo uglja je 70 odsto, čime je četvrta država u svetu koja produkciju električne energije na energentu koji najviše doprinosi klimatskim promenama.

Srbija je četvrta na svetu po udelu uglja u proizvodnji električne energije, pokazuju podaci međunarodne ekološke oranizacije Ember, a po tom parametru ispred nje su samo Indija, Južna Afrika i Mongolija.

Zemlje Zapadnog Balkana usvojile su u oktobru na samitu sa Evropskom unijom (EU) akcioni plan za sprovođenje Zelene agende koja podrazumeva sprovođenje mera za sprečavanje klimatskih promena i povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, u skladu sa planom EU da Evropa do 2050. postane klimatski neutralna.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
XS
SM
MD
LG