Dostupni linkovi

Vulin u Teheranu sa predsednikom Irana


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u Teheranu kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića . Fotografija iz septembra 2021.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u Teheranu kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića . Fotografija iz septembra 2021.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se, drugog dana zvanične posete Teheranu, sa novim predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom.

Vulin kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića boravi u Teheranu gde je prethodnog dana prisustvovao svečanoj inauguraciji novoizabranog predsednika.

U saopštenju iz Vlade Srbije navedeno je da su se Vulin i Pezeškijan saglasili da odnosi dve zemlje počivaju na uzajamnom poštovanju i razumevanju i da postoje mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima.

Vulin je rekao da dve zemlje veže iskreno prijateljstvo, kao i da je Srbija zahvalna Iranu zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Potpredsednik Vlade Srbije sastao se i sa predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Prema saopštenju Vlade Srbije, Vulin je tokom tog susreta rekao da je važno unaprediti saradnju među "slobodnim zemljama".

Vulin je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, između ostalog, i zbog svojih veza sa Rusijom.

Srbija od 2021. jača saradnju sa Iranom uprkos tome što je reč o državi pod sankcijama Evropske unije (EU), sa čijom spoljnom i bezbednosnom politikom je obavezna da se uskladi kao država kandidat za članstvo u evropskom bloku.

Zvanični Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje.

XS
SM
MD
LG