Dostupni linkovi

Šef diplomatije Kine sa Vulinom o Kosovu


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sa šefom diplomatije Kine u Sankt Peterburgu, 11. septembar 2024.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sa šefom diplomatije Kine u Sankt Peterburgu, 11. septembar 2024.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da Kina deli zabrinutost Srbije "zbog protivpravnih akcija Prištine protiv Srba na Kosovu", saopštila je Vlada Srbije.

Vang Ji se 11. septembra sastao sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Sankt Peterburgu, gde učestvuju na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) i partnerskih zemalja.

Ji je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, rekao Vulinu da "Kina prepoznaje pokušaje stranih sila, koje nisu prijateljske prema Srbiji, da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije u želji da sruše legitimno izabranu vlast".

Vulin je, dodaje se, kineskog šefa diplomatije upoznao sa situacijom na Kosovu.

Vulin je optužio zvaničnu Prištinu da "jednostranim i samovoljnim potezima" želi da "etnički očisti" Kosovo od Srba, te da je situacija "nereagovanjem međunarodne zajednice, rezultirala potpunom obespravljenošću srpskog naroda i preti da dovede do sukoba".

Zvaničnici u Srbiji prethodnih dana optužuju vlasti Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, "za napade na Srbe" u četiri opštine na severu. Najavljeno je da će zahtevati reakciju međunarodne zajednice, ali za sada nije precizirano o kakvim je akcijama reč.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim. To je, sa druge strane, Beograd nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Kineski šef diplomatije Ji je naveo da Kina pruža punu podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u skladu sa principima poštovanja međunarodnog prava i normi.

Vulin se, kako je saopštila Vlada, zahvalio Jiu i dodao da Srbija podržava celovitost Kine i politiku "jedne Kine".

Dok zvanični Peking podržava Srbiju u osporavanju nezavisnosti Kosova, Srbija uzvraća podršku kineskoj politici prema kojoj je ostrvo Tajvan, koje sebe smatra suverenom državom, deo kineske teritorije.

Ji je, kako se navodi u saopštenju, ocenio je da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin "veliki prijatelj" Kine i da je dao "veliki doprinos u jačanju prijateljstva i unapređenju saradnje dve zemlje".

Sagovornici su se, prenosi Vlada Srbije, saglasili da Beograd i Peking vezuju uzajamno poverenje i podrška, te da je prijateljstvo dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga dodatno učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje je na "istorijskom nivou".

Navodi se da to obavezuje vlade Srbije i Kine da "ulažu veće napore za sprovođenje strateških odluka dvojice lidera".

Vulin u svojim izjavama često upućuje kritike na račun Zapada, a važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među predstavnicima srpskih vlasti.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine zbog veza sa Rusijom i navodne korupcije, dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

Vulin je za potpredsednika Vlade Srbije imenovan početkom maja.

XS
SM
MD
LG