Dostupni linkovi

Vulin u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, Kosovo jedna od tema


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergejom Šojguom, Moskva, 9. septembar 2024.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergejom Šojguom, Moskva, 9. septembar 2024.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastao se 9. septembra u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergejom Šojguom, saopštila je Vlada Srbije.

Vulin se na sastanku zahvalio Šojguu na pozivu za učešće na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu koji organizuje Savet bezbednosti Rusije.

Samit zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održava se od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u septembru da će odluku o pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe na sastanak BRIKS-a doneti 10. ili 15. oktobra.

Na sastanku Vulina i Šojgua je, kako se navodi, bilo reči o "širokom spektru tema od zajedničkog interesa Srbije i Ruske Federacije".

Jedna od tema bila je i situacija na Kosovu, a Vulin je na sastanku rekao da je ona "na ivici sukoba" i zahvalio se Rusiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Prethodnih dana granični prelazi između Srbije i Kosova bili su zatvoreni, nakon blokada na srpskom delu granice. Blokade na teritoriji Srbije su prvobitno organizovane kao odgovor na odluke Vlade Kosova da zatvori paralelne srpske institucije na severu te zemlje. Od 7. septembra granični prelazi su otvoreni.

Vulin se 4. septembra sastao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku.

Povodom ovog sastanka iz Evropske unije (EU) za medije u Srbiji saopšteno je ranije da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".

Vulin u svojim izjavama često upućuje kritike na račun Zapada, a važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među srpskom vladajućom elitom.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine zbog veza sa Rusijom i navodne korupcije dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

Vulin je za potpredsednika Vlade Srbije imenovan početkom maja.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG