Dostupni linkovi

Vulin u Prebilovcima dan nakon što mu nije dozvoljen dolazak helikopterom


Aleksandar Vulin u Prebilovcima, na jugu BiH, povodom izložbe o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu, 6. august 2024.
Aleksandar Vulin u Prebilovcima, na jugu BiH, povodom izložbe o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu, 6. august 2024.

Nakon što mu dan ranije nije dopušteno da helikopterom dođe u Prebilovce, mjesto u blizini Čapljine, gdje se održava izložba o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu, Aleksandar Vulin, potpredsjednik srbijanske vlade, stigao je u selo na jugu Bosne i Hercegovine.

"Republika Srpska je moja, mogu da uđem gdje i kad hoću. Držim se i poštujem zakona i civilizacijskih zakona svake zemlje", poručio je Vulin iz Prebilovaca u koje u utorak, 6. augusta, nije došao helikopterom.

Dan ranije, 5. augusta, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je potvrdio da Vulinu nije odobren dolazak u BiH helikopterom, pošto je zahtjev stigao prekasno u petak, i da nije htio da krši procedure pošto je riječ o osobi koja "svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suverenitet u BiH".

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu u BiH zbog, kako je navelo, sprječavanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe.

Iz BiH su odbacili tvrdnje da je Vulinu zabranjen dolazak i da je mogao da dođe kopnenim putem.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije navelo je da je "razočarano" odlukom vlasti BiH, ocjenjujući da takva odluka "nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i civilizacijskih tekovina".

Prema podacima srpske strane, u ljeto 1941. pripadnici ustaških postrojbi su ubili više od 800 civila u selu Prebilovcima kod Čapljine. Na tome je mjestu izgrađena kapelica s imenima svih stradalih.

Retorika zvaničnog Beograda i Sarajeva zaoštrena je posljednjih mjeseci.

Jedan od povoda bio je protivljenje vlasti u Beogradu i aktivno lobiranje protiv usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja Rezoluciju koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG