Dostupni linkovi

Vulin u Moskvi kao potpredsednik Vlade Srbije


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u Moskvi, 10. jun 2024.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u Moskvi, 10. jun 2024.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je u višednevnoj zvaničnoj poseti Rusiji, sastao se 10. juna sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Sergejom Šojguom.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Vulin "izrazio zadovoljstvo što će nastaviti saradnju i partnerstvo po pitanju bezbednosti dveju država".

Vulin je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, pored ostalog, zbog veza sa Rusijom.

On se prethodno u Moskvi sreo sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vulin se tom prilikom zahvalio Rusiji na "podršci Srbiji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija" i glasanju protiv Rezolucije o Srebrenici.

Skupština UN usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, te poziva na prestanak negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Usvajanju Rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS, uz podršku Rusije i Kine.

Ovo je prva zvanična poseta Vulina Rusiji od kako je izabran na mesto potpredsednika Vlade Srbije, 2. maja.

On je u više navrata odlazio u Rusiju od kako od kako je započela ruska invazija na Ukrajinu 2022.

Poslednji put bio je u aprilu kada se sastao sa u Sankt Peterburgu sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Opozicija: 'Vulin ministar za Moskvu'

Opoziciona parlamentarna Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je 10. juna da je još jedna poseta Aleksandra Vulina Moskvi pokazatatelj da će on biti "ministar za Moskvu".

"Ponovna Vulinova poseta Moskvi i razgovori sa sekretarom Saveta bezbednosti Sergejom Šojguom pokazali su da će on iako je potpredsednik Vlade zapravo biti ministar za Moskvu i obračun sa opozicijom", navodi se u saopštenju.

SSP ocenjuje i da takva politika Srbiju "umesto u EU vodi u izolaciju"

Vulina su u januaru ove godine odlikovali predsednik Rusije Vladimir Putin i ruska Federalna služba bezbednosti.

Na listi je sankcija Sjedinjenih Američkih Država je od jula 2023. zbog navoda o korupciji i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

On je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela i nije se pridružila sankcijama Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

XS
SM
MD
LG