Dostupni linkovi

Odlikovan žandarm ranjen ispred Ambasade Izraela u Beogradu


Policija ispred Ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna 2024.
Policija ispred Ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna 2024.

Žandarma Miloša Jevremovića koji je ranjen samostrelom ispred Ambasade Izraela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena.

"Žandarm Miloš Jevremović je oličenje svih vrlina koje očekujemo od ljudi koji čuvaju našu zemlju. On je u isto vreme i heroj i žrtva u jednoj tragediji, koju nije izbegla ni naša zemlja", poručio je Vučić.

Jevremović je ranjen 29. juna kada je samostrelom pogođen u vrat što je policija okarakterisala kao teroristički akt.

On je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo.

Ubijeni napadač je identifikovan kao Miloš Žujović, konvertit rodom iz Mladenovca, jedne od beogradskih opština.

Jevremović je nakon što je primio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena u Predsedništvu Srbije, izjavio da priznanje koje je dobio nosi duboko značenje, ne samo njemu već i svim pripadnicima Žandarmerije i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

"Hrabrost nije samo osobina pojedinca, već i odraz snage i podrške zajednice koja stoji iza njega", rekao je Jevremović.

'Teroristički akt': Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na Instagramu da se mora zaustaviti promocija nasilja, kao i da to nije lak zadatak.

"Jačaćemo naše snage bezbednosti, kako bi Srbija bila jedna od najsigurnijih zemalja na svetu i u Evropi", dodao je.

Ministar policije: Nije utvrđeno da postoji šira organizacija

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije utvrđeno da postoji šira organizacija koja je učestvovala u pripremi terorističkog akta u kome je teže povređen pripadnik Žandarmerije.

"Po samom sledu događaja bio je individualni čin, napadač nije imao pomagače, ali u ideološkom smislu on pripada grupaciji vehabija, kojih ima na dosta strana", rekao je Dačić novinarima nakon ceremonije uručenja Ordena pripadniku Žandarmerije.

On je dodao da će Bezbednosno-informativna agencija, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim bezbednosnim službama, nastaviti nadzor nad aktivnostima pripadnika vehabijskog pokreta, preneo je MUP Srbije.

XS
SM
MD
LG