Dostupni linkovi

Vučić: Srbija nije i neće izvoziti oružje Ukrajini


Srbija ostaje vojno neutralna: Aleksandar Vučić
Srbija ostaje vojno neutralna: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Srbija nije i neće izvoziti oružje Ukrajini", kao i da "nije i neće" izvoziti ni municiju ni toj zemlji ni Rusiji.

"Ne postoji nijedan papir koji bi nešto tako pokazao", rekao je Vučić, u četvrtak, tokom posete mestu Raška na jugu Srbije.

Agencija Reuters objavila je 12. aprila, prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Srbije, Miloš Vučević i Ivica Dačić, su demantovali tu vest isti dan.

Oglasila se i Ambasada SAD u Srbiji koja je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa navela da imaju saznanja da Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu.

Predsednik Vučić je rekao da je "sasvim izvesno" da se srpska municija pojavi "sa jedne ili druge strane ratišta" u Ukrajini, iako je izvezena u Tursku, Španiju ili Češku.

Vučić je rekao da fabrike namenske industrije Srbije imaju stotine miliona evra ugovora za izvoz oružja i municije, kao i da se toga neće odreći.

"Nastavićemo da ulažemo u proizvodnju i fabrike i nastavićemo da izvozimo tamo gde je dozvoljeno. Jednu granatu vide (u Ukrajini), jedan metak. Pa šta, a gde da se pojave, ima nekoliko ratnih područja u svetu. Municija se koristi u ratovima za ubijanje ljudi", kazao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija vojno neutralna i da tu poziciju neće menjati.

Dokument u koji je Rojters imao uvid, rezime odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i "ubojitu pomoć" ili oružje, deo je desetina poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja, što bi, kako se navodi, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

Od početka rata u februaru prošle godine, Vučić je pokušavao da izbalansira bliske veze sa Moskvom sa ciljem pridruživanja Evropskoj uniji.

Srbija je jedina među 44 zemlje u Evropi koja odbija sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG