Dostupni linkovi

Vučić u Raškoj izneo zahteve kosovskim vlastima i međunarodnoj zajednici


Predsednik Aleksandar Vučić sa delom političkih predstavnika Srba u Raškoj 13. aprila 2023.
Predsednik Aleksandar Vučić sa delom političkih predstavnika Srba u Raškoj 13. aprila 2023.

Hitno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i nesmetano kretanje građana koji koriste srpske tablice na Kosovu, neki su od 13 zaključaka sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dela političkih predstavnika Srba sa Kosova.

Sa sastanka u Raškoj 13. aprila zatraženo je i povlačenje specijalnih policijskih jedinica sa severa.

Među zaključcima je i da se daje podrška partiji Srba sa Kosova, Srpskoj listi, da ne učestvuje na lokalnim izborima 23. aprila.

Kako je Vučić rekao, zaključke će usvojiti Vlada i institucije Srbije će biti dužne da ih se pridržavaju.

Sastanku u Raški na jugu Srbije, koji je bio otvoren za javnost, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije.

Koji su zahtevi?

Vučić je, predstavljajući zahteve, zatražio hitnu reakciju Evropske unije i drugih organa i institucija u svetu kako bi Priština "momentalno prekinula kršenje sporazuma o registarskim tablicama".

Zatražio je da se omogući sloboda kretanja Srbima na Kosovu čija vozila koriste "legalne i legitimne" tablice Srbije.

Pregovarački tim Srbije u Briselu je ovlašćen da nađe kompromisno rešenje za tablice.

"U slučaju da kosovska stana odbaci kompromisno rešenje, srpska strana će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka Srbije", rekao je Vučić, najavljujući "arbitrarne mere prema nosiocima RKS tablica".

Drugi zahtev je hitno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, u skladu sa ranije postignutim sporazumima Srbije i Kosova i planom primene iz Ohrida.

"To je preduslov svih daljih koraka u dijalogu i preduslov za povratak Srba u institucije i bilo kakvo njihovo političko delovanje", dodao je Vučić.

Zatraženo je i da se specijalne jedinice policije Kosova povuku sa severa, a Srpska lista je dobila podršku da ne učestvuje na lokalnim izborima.

"Srbija nije učestvovala u donošenju odluke o neučestvovanju na izborima, ali će podržati odluke Srpske liste", dodao je Vučić.

Poslednji zaključak se odnosi na zaštitu političkih i socijalnih prava Srba na Kosovu.

Vučić je najavio dodatne podsticajne mere u visini od 28 miliona evra za srpsku zajednicu na Kosovu, koje će biti finansirane iz budžeta Srbije.

Na sastanku i Radoičić

Sastanku sa predsednikom Srbije prisustvuje i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, zbog sumnji na korupciju i organizovani kriminal.

"Šta mislite, da je najgori na svetu, da li je zavredeo hiljade naslovnih strana i ovde i u svetu, Milan? Neće biti da je to razlog. Biće da je razlog što ga se plaše i što ga vide iza svakog drveta, i što znaju da će da se bori sa svojim narodom ako, ne daj bože, do toga dođe", rekao je Vučić.

Nije precizirao o kom Milanu govori.

Nakon toga su prisutni u sali aplaudirali.

Radoičić, koji je tema i svetskih medija, u begu je od kosovskih vlasti zbog optužbi za korupciju. Kosovski ministar policije Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) ga je označio kao jednog od čelnika kriminalnih struktura na severu Kosova.

Međutim, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti. Zvanični Beograd odlučio je i da ne primenjuje sankcije SAD i Velike Britanije, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

Šta je poručio Vučić?

Vučić je na početku sastanka u Raški izjavio da su Srbi na Kosovu "zabrinuti i uplašeni", za šta je optužio vlasti Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

On je podsetio na ranjavanje M.J. iz Zvečana od 10. aprila.

Kosovska policija, koja je prvo demantovala umešanost u incident, suspendovala je četiri policajca koja su navodno umešana u pucnjavu.

Međunarodna zajednica je zatražila hitnu istragu slučaja, a ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je rekao da je prva istraga pokazala da je policajac pucao nakon što se vozač nije zaustavio na njegov signal.

Pripadnici srpske zajednice na severu su 12. aprila u Zvečanu održali protest, sa kog su zatražili povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova.

Kosovo je dodatne snage na sever rasporedilo nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija. Radi se uglavnom o policajcima iz redova albanske zajednice, koje lokalno stanovništvo ne prihvata.

Uoči lokalnih izbora na severu Kosova, Vučić pozvao 'na jedinstvo'

Kada je reč o registarskim tablicama na Kosovu koje izdaju srpski organi, Vučić je izjavio da je 12. aprila srpska strana prosledila u Brisel "poslednji predlog koji je više nego kompromisan".

"Ako to ne budu prihvatili…mi ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan i ozbiljan odgovor onoj strani koja koristi svoju silu i aparat represije, pre svega na severu Kosova", rekao je Vučić.

Tablice su bile povod za tenzije na severu Kosova od 2022. godine.

Kosovo smatra da su registarske tablice koje izdaju srpski organi nelegalne. Najviše takvih tablica je na severu Kosova. O ovom sporu, pored ostalog, Beograd i Priština pregovaraju u Briselu pod okriljem Evropske unije.

Predstavici Srbije i Kosova postigli su dogovor u Ohridu, koji podrazumeva i "međusobno priznavanje registrarskih oznaka", ali preregistracija vozila na kosovske tablice se blokira.

Govoreći o lokalnim izborima na severu Kosova, koji su najavljeni za 23. april, Vučić je pozvao Srbe "da se ujedine, da budu jedinstveni", i da "svi poštuju" odluku o izborima.

Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba, nije se prijavila za učešće na lokalnim izborima i njihov stav je da se na izbore ne izlazi.

Vučić je zapadne države optužio da ih "ne interesuje" formiranje Zajednice, nego da Srbija "de facto ili de jure" prizna Kosovo.

Vanredni izbori u opštinama na severu Kosova zakazani su za 23. april nakon što su gradonačelnici, koji su dolazili iz redova Srpske liste, podneli ostavke novembra prošle godine u okviru kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) saopštile su ranije da su vanredni lokalni izbori na severu Kosova u skladu sa zakonima, te izrazili žaljenje što Srpska lista nije iskoristila "demokratsko pravo da učestvuje na njima".

Vučić je 13. aprila u Raški poručio i da će se iz budžeta Srbije izdvojiti dodatnih 28. miliona evra za srpsku zajednicu na Kosovu.

On je objasnio da će ta sredstva, između ostalog, biti namenjenja osnaživanju nezaposlenih, povećanjima privremenih naknada, zapošljavanje medicinskog osoblja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG