Dostupni linkovi

Vučić: Rudnik litijuma najranije za četiri godine, ako EU garantuje zaštitu okoline


'Ne litijum u Srbiji, ne rudarenje, izvlačenje, recikliranje, zagađenje", piše na plakatu koji drže demonstranti na protestu u Beogradu, 11. jula zbog projekta Jadar.
'Ne litijum u Srbiji, ne rudarenje, izvlačenje, recikliranje, zagađenje", piše na plakatu koji drže demonstranti na protestu u Beogradu, 11. jula zbog projekta Jadar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi podzemni rudnik litijuma na zapadu zemlje mogao biti otvoren za najranije četiri godine, ali uz garancije iz Evropske unije (EU) da će životna sredina biti sačuvana.

"Verujemo da rudnik ne bi ugrozio nikoga i ništa, ali prvo da dobijemo garancije iz Evrope da će životna sredina i život običnih građana biti sačuvan, ali i unapređen novim poslovima, većim platama nego danas. Ako to uspemo, onda ćemo sasvim sigurno ići u to, a ako ne uspemo, onda nećemo", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je ponovio da misli da je rudnik litijuma velika prilika za Srbiju, dodajući da o tome pregovara sa najvećim i najmoćnijim stranim vladama.

Ustavni sud Srbije ukinuo je 11. jula odluku Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar i namere iskopavanja litijuma u dolini istoimene reke na zapadu Srbije.

Vlada je u januaru 2022. ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Sud je posebno ukazao da se njihovom odlukom "ne oživljava" prethodna uredba Vlade o utvrđivanju Prostornog plana iz 2020. godine, koja je omogućavala projekat Jadar.

Međunarodni rudarski gigant Rio Tinto pozdravio je odluku Ustavnog suda Srbije.

"Kontinuirano smo naglašavali da verujemo u Jadar projekat i verujemo da predstavlja jedinstvenu priliku za Srbiju", naveo je Rio Tinto za Radio Slobodna.

Ova kompanija je tokom 2004. u Srbiji otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, čije procenjene rezerve iznose više od 158 miliona tona rude.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Meštani Jadra na zapadu Srbije i ekološka udruženja protive se otvaranju rudnika litijuma strahujući od posledica po životnu sredinu.

Vlada Srbije je pre dve godine zaustavila projekat Jadar nakon masovnih protesta građana protiv rudnika litijuma.

XS
SM
MD
LG