Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: U toku završni pregovori za naoružanje Rafala


Francuski Rafal poleće sa nosača Šarl de Gol u Mediteranu, 23. novembar 2015.
Francuski Rafal poleće sa nosača Šarl de Gol u Mediteranu, 23. novembar 2015.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. septembra da su u toku završni pregovori sa Francuskom o nabavci naoružanja za borbene avione Rafal (Rafale) čija isporuka je ugovorena sa francuskom firmom Daso (Dassault aviation).

"Što se naoružanja tiče, mi znamo šta možemo i znamo šta ne možemo. Imaćemo veoma dobar paket", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ugovor o kupovini 12 novih borbenih letelica Rafal F4 generacije 4+, vredan 2,7 milijardi evra, dve strane potpisale su 29. avgusta u Beogradu.

Pojedini regionalni portali za vojna pitanja prethodnih dana spekulisali su da taj aranžman ne podrazumeva i kupovinu raketa vazduh-vazduh velikog dometa Meteor. Navodili su da bez njih Rafali za Srbiju "neće imati maksimalne borbene mogućnosti" jer Francuska ne namerava da ih omogući zemljama koje nisu u NATO.

Vučić je rekao da te tekstove nisu pisali stručni sajtovi i da će sve biti u najboljem redu.

"Kako se meni čini, najveća će muka biti za Meteore. Pitanje je da li će iko sem Francuza da ih ima. Govorim o Rafal klubu. Ali i MICA rakete su izuzetne, da ne pričam o svemu drugom", naveo je Vučić.

Raketa Meteor, evropske kompanije MBDA, jedna je od najsavremenijih u svetu i radi po najnovijoj BVR tehnologiji (beyond visual range) "ispali i zaboravi". Po specifikaciji ima domet od 200 kilometara. Proizvođač je navodi kao ključnu komparativnu prednost prilikom nabavke Rafala u odnosu na druge borbene avione.

Druga najbolja raketa velikog dometa iz arsenala MBDA je MICA, takođe spada u naoružanje tipa "ispali i zaboravi" i ima domet od 80 kilometara.

Vučić je dodao da je u paketu sa avionima Srbija već kupila rezervne delove.

"Logistiku kompletno, od jakni, rukavica do svega drugog za naše pilote", saopštio je Vučić.

Francuska je članica NATO, dok je Srbija vojno neutralna. Hrvatska, koja je takođe članica Severnoatlantske alijanse, krajem 2021. kupila je 12 polovnih Rafala starije 4+ generacije u verziji F3R za 1,1 milijardu evra.

Avione Rafal u Evropi u svom vojnom vazduhoplovstvu još imaju Grčka i Francuska.

Vojno vazuhoplovstvo Srbije trenutno raspolaže eskadrilom od 14 ruskih aviona MiG-29 u modernizovanoj varijanti MiG-29SM i jednim brojem domaćih aviona starije generacije Supergaleb-G4 i Orao.

XS
SM
MD
LG