Dostupni linkovi

Vučić: Kosovo od 4. septembra kreće u lobiranje


Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen na tehničkom nivou, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog sa kojim se sastao tokom Bledskog strateškog foruma
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen na tehničkom nivou, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog sa kojim se sastao tokom Bledskog strateškog foruma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Bledu da Priština od 4. septembra kreće u novu akciju i sa novim zahtevima prijema u mnogim međunarodnim organizacijama od Interpola, Uneska, Saveta Evrope.

„Dakle u potpunosti zaustavljaju dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma i dogovora koje smo imali. To će uneti dodatnu nestabilnost u region, a naše je da se pripremimo i odgovorimo na to“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je informacija o tome stigla od domaćih obaveštajnih izvora i da ga ta informacija brine.

Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra 2020. godine o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, Kosovo se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija saglasila da na godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

U Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdili za RSE da se vrše pripreme za apliciranje u nekoliko međunarodnih organizacija, ali bez više detalja.

“Pripreme u tom pravcu vrše odgovorne ekipe a kako bi aplikacije bile spremne kada se budu otvorili rokovi za apliciranje”, rečeno je za RSE u kacelariji za informisanje tog ministarstva.

Kosovo inače teži za učlanjenjem u UNESCO i Interpol.


Nedavno je predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio da će se angažovati za nova priznanja nezavisnosti Kosova. Vučić je na to odmah odgovorio da ko god bude odlučio da prizna Kosovo, Srbija će odmah krenuti u kampanju za otpriznavanje Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na Bledskom strateškom forumu sastao sa specijanim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da će dijalog biti nastavljen na tehničkom nivou.

„Očekujemo uskoro i posetu Lajčaka i Prištini i Beogradu“, dodao je.

Vučić je rekao da se na Bledu nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, već da ga je "video sa bine". Predsednik Srbije je učestvovao na panelu na temu budućnosti Evrope.

On je odgovarajući na pitanja novinara na Bledu, gde učestvuje na Bledskom strateškom forumu, rekao da je svima jasno da Srbija ne može da bude do Evropske unije dok ne reši odnose sa Prištinom.

Pod pokroviteljstvom EU Beograd i Priština vode pregovore o normalizaciji odnosa koji treba da rezultiraju pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo, nekadašnja južna srpska pokrajina, proglasilo je nezavisnost 2008. godine. Srbija ne priznaje državnost Kosova.

XS
SM
MD
LG