Dostupni linkovi

Vučić pozvao KFOR da ne dozvoli jednostrano otvaranje mosta na Ibru


Vozila KFOR-a prelaze most na Ibru, 6. avgust 2024.
Vozila KFOR-a prelaze most na Ibru, 6. avgust 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u nedelju misija NATO-a na Kosovu (KFOR) da ne dozvoli jednostrano otvaranje za saobraćaj mosta na Ibru, za šta kaže da očekuje 14. i 15. avgusta.

"Mi imamo poštovanje za KFOR i verujemo da će KFOR svoj posao da uradi", rekao je Vučić.

Vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori otvori za saobraćaj glavni most preko Ibra, koji razdvaja južnu Mitrovicu sa većinskim albanskim stanovništvom i severnu Mitrovicu sa većinskim srpskim stanovništvom.

Međutim, zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – saopštile su 2. avgusta da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

Evropska unija takođe ocenjuje da najave prištinskih vlasti o otvaranju mosta iznad reke Ibar u Mitrovici za saobraćaj predstavlja jednostranu akciju.

Predsednik Srbije je u nedelju izneo i tvrdnju da strane agenture pokušavaju da "nametnu neke nove srpske lidere" na Kosovu.

"Koje će pokušati da odvoje od Beograda i da kažu da ih više Beograd ne zanima, pa da sa Kurtijem dogovaraju kako i na koji način da budu njegove sluge, a da u stvari rade za strane interese", rekao je Vučić.

Međutim, nije rekao o kojim stranim agencijama je reč.

Vučić o izjavi predstavnika Reportera bez granica: 'Trik nevladinog sektora'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je izjavu predstavnika Reportera bez granica Pavola Salaja (Szalai) o hajci na novinarku Tamaru Skrozzu i rekao da su u pitanju "trikovi iz nevladinog sektora i zapadnih službi".

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) je za Radio Slobodna Evropa (RSE) oštro osudila napade na novinarku Tamaru Skrozzu i poručila da će, ukoliko joj se nešto dogodi, za odgovorne smatrati predsednika Srbije, vladu i "njihove medijske proksije".

"Njihove izjave daju zeleno svetlo njihovim pristalicama da pojačaju napade na novinarku. Optužuju Skrozzu za pretnje predsedniku – ali upravo njihove neodgovorne izjave ugrožavaju novinarku", kazao je šef sektora za EU i Balkan u RSF-u Pavol Salaj.

Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da Tamari Skrozzi nije rekao ništa.

"To je verovatno po onoj mantri oni mogu da kažu šta hoće o vama, a vi čak i kad ćutite vi ste ti u stvari koji vodite hajku protiv njih", dodao je Vučić.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika agencije FoNet Tamara Skrozza danima je na meti prorežimskih medija i tabloida koji je optužuju da je navodno izjavila da je "predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine", kada je svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Skrozza je u emisiji "Da sam ja neko" zapravo izjavila da je od 6. oktobra 2000. godine Srbija trebalo da bude potpuno drugačija, bez ljudi koji su do tada bili deo vlasti.

"Da je ta noć (između 5. i 6. oktobra) bila drugačija, i da smo se 6. oktobra probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete", rekla je Skrozza.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. avgusta izjavio da "je saglasan" da je trebalo da ga ubiju.

"Pogrešili su što me nisu ubili", rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

Optužbama su se pridružili i nosioci najviših državnih funkcija, kao i samo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Zbog toga su medijska udruženja zatražila ostavku resornog ministra Dejana Ristića.

XS
SM
MD
LG