Dostupni linkovi

Vučić najavio razgovor sa čelnicima SNS-a o formiranju vlasti u Beogradu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 1. marta razgovarati sa čelnicima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) o tome da li će u Beogradu biti formirana vlast, ili će biti organizovani novi izbori.

"Ako nemate puni legitimitet, nema razloga da se ne ide ponovo na izbore. Ali oni imaju vlast u stranci (SNS), oni donose odluke, i hvala im na tome što su me pitali", izjavio je Vučić 28. februara u Tirani, gde prisustvuje Samitu za Ukrajinu.

Prvi pokušaj konstituisanja gradske skupštine propao je 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a na sednici se nisu pojavili odbornici naprednjaka i socijalista, koji su do sada formirali vlast u Beogradu.

Nova sednica zakazana je za 1. mart.

Vučić je rekao da su predstavnici stranke u kojoj je do nedavno bio predsednik "navalili" da se formira vlast u Beogradu i da tvrde da za to imaju većinu odbornika.

"Ja sam im obećao da ću u petak popodne da pričam sa njima o tome", rekao je on.

Na izborima za Grad Beograd najviše mandata osvojila je Srpska napredna stranka – 49, ali ne i dovoljno da sama formira vlast sa dosadašnjim koalicionim partnerom Socijalističkom partijom Srbije koja je osvojila pet odborničkih mesta.

Skupština grada Beograda ima 110 mesta i za formiranje vlasti je neophodno imati najmanje 56 odbornika.

Sa druge strane, opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, koje zajedno imaju 50 odborničkih mesta, vlast optužuju za izbornu krađu u glavnom gradu i traže novo glasanje pod izmenjenim izbornim uslovima.

Navode o izbornoj krađi vlast demantuje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. februara da misli da se o gradskoj vlasti u Beogradu neće odlučiti 1. marta, kada je zakazana sednica.

"Postoji ogroman pritisak članstva i funkcionera Srpske napredne stranke da se konstituiše većina u Beogradu i formiraju njegove institucije, jer ocenjuju da bi novi izbori bili gubljenje vremena", rekla je Brnabić.

Na izborne neregularnosti ukazali su u svojim izveštajima domaći i međunarodni posmatrači.

Evropski parlament (EP) usvojio je 8. februara Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga navoda o nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra.

XS
SM
MD
LG