Dostupni linkovi

Vučić neće prisustvovati radnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana u Briselu


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati u utorak, 18. maja, radnoj večeri koju za lidere država zapadnog Balkana organizuje visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borell).

Kako je ranije najavljeno, Vučić 17. maja dolazi u Brisel u posetu štabu NATO, gde će sa generalnim sekeretarom te organizacije Jensom Stoltenbergom razgovarati o bezbednosnoj situaciji u regionu.

Srbiju će na sastanku sa evropskim šefom diplomatije Boreljom predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, potvrđeno je za televiziju N1 u Službi za spoljne poslove EU u Briselu i kabinetu premijerke Brnabić.

Učešće na radnoj večeri sa Boreljom potvrdili su i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin (Albin) Kurti, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako je najavljeno, razgovaraće se o celokupnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i evrointegracijama država regiona.

Ministri inostranih poslova zemalja-članica EU 10. maja održali su “stratešku debatu” o situaciji na Zapadnom Balkanu i to je prva rasprava o regionu nakon dve godine.

“Zapadni Balkan je geopolitički problem. Rekao sam ministrima da sada imamo pred sobom načela i da će oni, nadamo se, doći sa svojim konkretnim predlozima, i da nećemo morati da čekamo još dve godine da bi se vratili ovoj temi”, izjavio je tada Borelj, najavivši mogućnost da se region vrati na agendu šefova diplomatije članica EU ponovo na letnjem zasedanju, odnosno junskom sastanku.

Evropski šef diplomatije je naglasio da Zapadni Balkan ima geostratešku važnost za EU, te da je glavna i jasna poruka koja je proizašla sa susreta “nedvosmislena evropska perspektiva za ceo region”.






XS
SM
MD
LG