Dostupni linkovi

Predsednik Srbije sa ambasadorom Rusije razgovarao o Kosovu


Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Arhivska fotografija)
Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 22. avgusta sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a nakon sastanka je saopštio da je posebna tema razgovora bila situacija na Kosovu i mogućnost nasilnog otvaranja mosta na Ibru.

Vučić je na svom Instagram nalogu napisao da je imao "otvoren i iskren razgovor sa ambasadorom Bocan-Harčenkom o svim temama od interesa za Srbiju i Rusku Federaciju, kao i o pozicijama Srbije u pogledu aktuelnih globalnih geopolitičkih kretanja".

"Ja sam izrazio duboku zabrinutost zbog mogućih posledica nasilnog otvaranja mosta na Ibru, kao i drugih planiranih aktivnosti prištinskog režima, usmerenih protiv srpskog naroda na Kosovu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, ne navodeći detalje ili izvor informacija o planovima koje spominje.

Vučić je još jednom zahvalio Rusiji na doslednoj diplomatskoj podršci Rezoluciji 1244, kao jedinoj međunarodnoj garanciji za opstanak Srba na Kosovu.

Prethodnog dana, predsednik Srbije je u Beogradu o istim temama razgovarao i sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisom Rugeom.

Vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

Međutim, zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija 2. avgusta su saopštile da ne podržavaju otvaranje mosta za saobraćaj vozila u ovom trenutku, jer bi to moglo dovesti do novih tenzija na Kosovu.

Rusija i Srbija smatraju se tradicionalnim prijateljskim narodima, a Beograd ima podršku Moskve u odbijanju priznanja nezavisnosti Kosova.

Iako je zvaničan Beograd podržao nekoliko rezolucija UN koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu, Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji uprkos pritiscima sa Zapada.

Osim političke, dve zemlje razvijaju i vojnu i ekonomsku saradnju.

XS
SM
MD
LG