Dostupni linkovi

Blinken razgovarao s Kurtijem i Vučićem o situaciji na sjeveru Kosova


Američki državni sekretar Antony Blinken, 19. juni 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken, 19. juni 2023.

Američki državni sekretar Anthony Blinken razgovarao je u ponedjeljak 26. juna telefonski sa liderima Kosova i Srbije o tenzijama na sjeveru Kosova.

Kako je saopćeno iz Ureda premijera Kosova Albina Kurtija, on je s američkim diplomatom razgovarao o situaciji na sjeveru, nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom, te o novim izborima u četiri sjeverne općine.

Izborima, prema Kurtiju, treba prethoditi vladavina prava, među ostalim, za "ekstremiste koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare".

Spomenuto je i "izuzimanje oružja iz automobila beogradskih registarskih oznaka", oslobađanje kosovskih policajaca koje je Srbija uhapsila, te potreba pune i bezuvjetne primjene Briselskog osnovnog sporazuma, saopćeno je iz Kurtijevog ureda.

Kurti je na Twitteru objavio da je zahvalio Blinkenu na podršci koju su Sjedinjene Države konstantno pružale Kosovu.

Sa Blinkenom je prethodno, 26. juna, razgovarao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je Vučić objavio na svom Instagram profilu, on je u razgovoru sa Blinkenom zatražio da se puste uhapšeni Srbi na sjeveru Kosova.

"Rekao sam mu (Blinkenu) da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage kosovske policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu", piše u Vučićevoj objavi.

Vučić je, kako je prenijeto, Blinkenu naglasio da su ostavke gradonačelnika u četiri općine na sjeveru Kosova i povlačenje specijalnih snaga kosovske policije iz opštinskih zgrada "od ključnog značaja za smirivanje tenzija".

Razgovori sa Blikenom dolaze u jeku diplomatskih akcija međunarodne zajednice da se smire napetosti na sjeveru Kosova.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle 26. maja, kada su novi albanski predsjednici općina na sjeveru - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Lokalno srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo izbore, tome se usprotivilo i usledili su kontinuirani protesti ispred općina.

Kosovske vlasti posljednjih dana uhapsile su nekoliko pripadnika srpske zajednice, koji su navodno učestvovali u nasilju nad pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR-a, kosovske policije i novinarima koji izvještavaju sa sjevera.

Srbija i pripadnici srpske zajednice na Kosovu ova hapšenja smatraju samovoljnim.

Međunarodna zajednica traži od Kosova da deeskalira situaciju, odnosno da povuče specijalne policijske jedinice sa sjevera, organizuje nove lokalne izbore i vrati se dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Od zvaničnog Beograda se, pak, traži da obezbijedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim lokalnim izborima.

XS
SM
MD
LG