Dostupni linkovi

Beograd spreman na kompromise oko Kosova, kaže premijer Srbije


Premijer Srbije Miloš Vučević tokom predstavljanja programa u Skupštini Srbije, 1. maj 2024.
Premijer Srbije Miloš Vučević tokom predstavljanja programa u Skupštini Srbije, 1. maj 2024.

Nova vlada Srbije spremna je da pravi "kompromise" u vezi sa Kosovom, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević u intervjuu za AFP 25. juna.

Uoči susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albina) Kurtija 26. juna u Briselu, Vučević je poručio da je Beograd spreman da pregovara.

"Spremni smo da pravimo dogovore i kompromise, kompromise koji znače da nijedna strana nije apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik", rekao je.

Dodao je da "sve drugo ne može biti dugoročno održivo".

Dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji se od 2011. godine vodi pod okriljem Evropske unije nalazi se u zastoju.

Poslednji put, Kurti i Vučić su se u Briselu sastali 14. septembra 2023. godine, kada su razgovarali o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali ovaj sastanak nije rezultirao pomakom.

Nekoliko dana kasnije, 24. septembra, grupa naoružanih Srba napala je kosovsku policiju u selu Banjska u Zvečanu na severu Kosova, a tom prilikom stradao je kosovski policajac. U sukobima su ubijena i trojica srpskih napadača.

Kosovo optužuje Srbiju da stoji iza napada, ali Beograd poriče učešće.

Od tada, uprkos naporima Zapada, Kurti i Vučić se nisu sastajali da razgovaraju o primeni sporazuma.

Ovaj sporazum, koji je postignut prošle godine, nisu potpisale strane, ali EU kaže da je pravno obavezujući za Kosovo i Srbiju. Kosovo traži da se sporazum potpiše, ali Srbija to odbija.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samomenadžeriranja (samoupravljanja) srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

XS
SM
MD
LG