Dostupni linkovi

Izgradnja naftovoda sa Mađarskom jedan od prioriteta Srbije, kaže premijer Vučević


Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije
Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je na sastanku sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom da je izgradnja naftovoda Srbija – Mađarska jedan od prioritetnih projekata Srbije, saopšteno je 7. avgusta iz Vlade.

"Za sigurnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom, Vučević je naglasio da je proširenje skladišta gasa u Banatskom Dvoru jedan od prioritetnih projekata u energetskom sektoru, kao i izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska, čiji početak je planiran naredne godine", saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, ambasador Bocan Harčenko je istakao da je saradnja sa Vladom i drugim institucijama Srbije "na veoma visokom nivou i zahvalio na podršci, pre svega kada je u pitanju realizacija zajedničkih kulturnih projekata".

Srbija i Mađarska su u oktobru 2022. dogovorile izgradnju naftovoda, koji bi omogućio da se Srbija snabdeva jeftinijom naftom sa Urala priključenjem na ruski naftovod Družba (Prijateljstvo).

Izgradnja naftovoda dogovorena je nakon što je Evropska unija (EU) nametnula 6. oktobra nove trgovačke sankcije Rusiji i proširila listu osoba kojim zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor EU.

Od ukupne količine uvezene nafte u Srbiji, iz Rusije dolazi 23 odsto.

Srbija je, kao kandidat za članstvo u EU, podržala međunarodne rezolucije i deklaracije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Međutim, Beograd odbija da uvede sankcije Moskvi, između ostalog i zbog velike zavisnosti od ruskih energenata.

XS
SM
MD
LG