Dostupni linkovi

Von der Leyen u Sjevernoj Makedoniji: Skoro ste do otvaranja prvog klastera, ali prvo ustavni amandmani


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, 24. oktobar 2024.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, 24. oktobar 2024.

Prva rata od 52 miliona evra ići će na račun Sjeverne Makedonije iz Plana rasta do kraja godine, vijest je koju je Skoplju donijela predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

Ona, međutim, nije odgovorila da li je za Brisel prihvatljiv prijedlog makedonske vlade o odloženom dejstvu ustavnih amandmana, već samo da će biti evropske pomoći u sprovođenju preuzete obaveze za ustavne amandmane.

Otvaranje klastera temeljnih vrijednosti iz makedonskih pregovora sa Evropskom unijom samo je korak od vas, samo ako još budu usvojeni ustavni amandmani koje je Sjeverna Makedonija pristala donijeti. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen donijela je ovu poruku iz Brisela u Skoplje. Ona je istakla da je cilj jasan, da se klaster pregovora otvori što je prije moguće.

"Pomoći ćemo da se provede obaveza koju je Sjeverna Makedonija preuzela kao suverena zemlja na svakom koraku. Za mene je to jako važno, radim koliko mogu da otvorimo pregovore o klasteru osnovnih vrijednosti, to je za sada naš kratkoročni cilj i treba raditi na ustavnim promjenama", rekla je ona.

U četvrtak je Von der Leyen stigla u Sjevernu Makedoniju iz Albanije koja je prošle sedmice otvorila prvi klaster pregovora sa Evropskom unijom, nakon što Skoplje nije ispunilo uslov za drugu međuvladinu konferenciju, a to je uključivanje bugarske zajednice u ustavnu preambulu.

Makedonska Vlada traži od Brisela da promijeni uslov, odnosno da važenje ustavnih promjena sa kojima će Bugari ući u Preambulu imaju odloženo dejstvo, odnosno važe po završetku pregovora, ili da daju evropske garancije da će neće biti nametanja novih uslova od strane Bugarske u procesu pregovora.

Nakon sastanka sa Von Der Leyen, premijer Hristijan Mickoski je istakao da je njegova vlada spremna za mnoge izazove.

"Ali očekujemo da Evropska unija zajedno sa nama pomogne u pronalaženju načina za nastavak našeg puta evropskih integracija, istovremeno poštujući legitimne stavove naših građana da se u budućnosti nećemo suočavati sa zahtjevima koji su duboko u suprotnosti sa idejama da na tome počiva sama EU", izjavio je Mickoski.

On je dodao da očekuje da će EU prepoznati napredak Sjeverne Makedonije i postupiti pošteno.

'Mladi nam to nikada neće oprostiti'

Ali ni Mickoski ni Von der Leyen nisu bili konkretni u svojim odgovorima kakav je plan sa ustavnim amandmanima, da li je zahtjev Mickoskog za odloženim djelovanjem uopšte prihvatljiv za Brisel.

Von der Leyen se obratila premijeru Mickoskom s dvije poruke, prva je da će proširenje ostati glavni prioritet Evropske komisije (EK) sljedećih pet godina, a druga je da ne smije razočarati mlade.

"Mladi nam nikada neće oprostiti ako ne odgovorimo ovom izazovu. Zato moramo Sjevernu Makedoniju učiniti dijelom EU-a", rekla je Von der Leyen.

Do kraja godine 52 miliona eura iz Plana rasta

Nakon što je Evropska komisija 23.oktobra odobrila reformske agende za šest zemalja u regiji, koje se odnose na Plan rasta za Zapadni Balkan, Von der Leyen je danas podijelila informaciju u kojim segmentima će se uticati u makedonsku privredu.

Prva tranša koja bi u zemlju trebala stići do kraja godine iznosi 52 miliona eura od ukupno planiranih 750 miliona eura. Njena očekivanja su da će Plan rasta donijeti konkretne rezultate za makedonske građane, poput zone jedinstvenog plaćanja u EU, što će olakšati prenos novca između Sjeverne Makedonije i EU.

Također je podsjetila na zajednički plan ulaganja Unije sa Zapadnim Balkanom, koji, kako kaže, nakon četiri godine od kada je uspostavljen, daje dobre rezultate. Taj se plan odnosi na takozvanu energetsku tranziciju prema ekoenergiji, za što je, kako kaže, Von der Leyen već mobilizirala 1,7 milijardi eura investicija u Sjevernoj Makedoniji.

"U Sjevernoj Makedoniji obnovljivi izvori predstavljaju četvrtinu proizvodnje energije i zato želimo povećati taj kapacitet. Imamo Oslomej i elektranu u Bitoli koja bi trebala raditi na solarnu energiju i vjetroelektranu Bogdanci. Također ulažemo u čisti transport za bolju povezanost u regiji i s Evropom", kaže ona.

Prema njenim riječima, od strateške su važnosti i projekti željezničkog koridora 8 koji će tu zemlju povezati s Albanijom i Bugarskom, kao i koridora 10 koji od Grčke prolazi do Budimpešte, ali kroz Sjevernu Makedoniju.

"Ova će ulaganja pretvoriti Sjevernu Makedoniju u ključno prometno čvorište i to će donijeti ozbiljne koristi ljudima", kaže Von der Leyen.

Prema posljednjoj izjavi ministra evropskih poslova Orhana Murtezanija, očekuje se da će iz evropskog plana rasta od 750 miliona eura planiranog za Sjevernu Makedoniju biti izdvojeno 250 miliona eura kao bespovratna sredstva ili bespovratna sredstva za investicijske projekte. Preostalih 500 miliona eura će biti osigurano kroz kredit sa otplatom 2034. godine.

Od ovih 500 miliona eura kredita, 250 miliona evra biće opredeljeno za sprovođenje reformi kao budžetska podrška, a preostalih 250 miliona za projekte kapitalnih investicija.

Predsjednica Evropske komisije otputovala je iz Skoplja u Bosnu i Hercegovinu, gdje je planirana posjeta područja pogođenih poplavama. U Srbiji će se 25. oktobra sastati s predsjednikom i premijerom Srbije. Predsjednica Ursula von der Leyen će 26. oktobra svoju četverodnevnu balkansku turneju završiti posjetom Kosovu i Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG