Dostupni linkovi

Von Cramon pozvala na napredak u dijalogu Kosova i Srbije prije izbora u EU


Izvjestiteljica za Kosovo u Evopskom parlamentu Viola von Cramon, april 2021.
Izvjestiteljica za Kosovo u Evopskom parlamentu Viola von Cramon, april 2021.

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon pozvala je vlasti Kosova da naprave pomak u dijalogu sa Srbijom, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, prije izbora u evropskom bloku 9. juna.

Nakon višednevne posjete Kosovu, Von Cramon je izjavila da je zabrinuta za podršku Kosovu u Evropskom parlamentu nakon izbora u junu. Kazala je da ankete pokazuju porast desničarskih stranaka u Evropi, posebno ekstremno desnih.

"Mislim da novi sastav Evropskog parlamenta može imati posledice u odnosu na Kosovo i druge države koje bi potencijalno mogle biti kandidati za članstvo u EU", rekla je zastupnica na konferenciji za novinare na kraju posjete Prištini.

Prema njenim riječima, postignut je napredak u dijalogu između Kosova i Srbije, u kojem posreduje EU. Međutim, kazala je da je prošle godine napravljena "velika greška" jer od stranaka nije zatraženo potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa, niti Aneksa za njegovu provedbu.

Uprkos međunarodnom pritisku da strane provedu Sporazum, evropski blok je ocijenio da se on ne provodi.

Mislim da ako odgodimo proces možemo imati problema, jer imamo izbore u EU na ljeto i onda mogu doći na vlast neki pojedinci koji baš i ne podržavaju Kosovo
- kazala je Von Cramon.

Sporazum o normalizaciji odnosa od 11 članaka predviđa, između ostalog, nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda traži i provedbu svih dosadašnjih sporazuma postignutih tokom dijaloga.

Osnovni sporazum postignut u februaru prošle godine u Briselu, a potom i Aneks za njegovu provedbu koji je dogovoren u martu u Ohridu, nisu potpisani. Međutim, EU je rekla da je sporazum pravno obvezujući za obje strane.

"Mislim da je prošle godine napravljena greška u vezi s Ohridskim sporazumom, jer se nije insistiralo na potpisivanju [Osnovnog] sporazuma i [provedbenog] Aneksa s obje strane. Mislim da je to bila velika greška. Mislim da ako odgodimo proces možemo imati problema, jer imamo izbore u EU na ljeto i onda mogu doći na vlast neki pojedinci koji baš i ne podržavaju Kosovo. Onda imamo Gazu, Ukrajinu, Tajvan, razne stvari, različite probleme, i zabrinuta sam da na kraju dana nikoga neće biti briga za dijalog", rekla je Von Cramon.

Ona je konstatovala da je Zajednica opština sa srpskom većinom legitiman zahtjev, dodajući da Kosovo treba dati prijedlog za njeno formiranje i za to ratifikovati sporazum.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o Zajednici, a zatim 2015. godine o načelima za njeno formiranje.

Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu s Ustavom.

Srbija traži da Kosovo provede postignute dogovore, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv jednonacionalnog udruživanja.

U oktobru 2023. predstavnici EU-a, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije predstavili su stranama, Kosovu i Srbiji, nacrt statuta za formiranje Zajednice, koji su premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić načelno prihvatili.

XS
SM
MD
LG