Dostupni linkovi

Kina i Rusija zajedničkim vojnim vežbama pokazuju sve snažnije veze


Kineski tenkovi na oko 250 kilometara južno od ruskog grada Čita na vojnim vežbama Vostok 2018 u septembru 2018.
Kineski tenkovi na oko 250 kilometara južno od ruskog grada Čita na vojnim vežbama Vostok 2018 u septembru 2018.

Piše: Reid Standish

U poslednjem prikazu produbljivanja veza Pekinga i Moskve, kineske i ruske trupe počele su 9. avgusta petodnevne vojne vežbe na severozapadu Kine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Više od 10.000 vojnika kineske i ruske vojske u Ningsja Huejskoj autonomnoj oblasti u Kini učestvuje u vežbama Zapad/Interakcija 2021 sa velikim brojem aviona, oružanih sistema i vozila.

Vojne vežbe se održavaju u vreme kada bezbednosna situacija u Evroaziji nastavlja da se menja, s povlačenjem stranih snaga pod vođstvom SAD iz Avganistana, što je dovelo do intenziviranja borbi između talibana i vladinih snaga koje su uzdrmale širi region.

To su četvrte uzastopne vežbe Pekinga i Moskve, ali i prve koje su održane u Kini. Manevri će biti usredsređeni na stabilnost u susednoj centralnoj Aziji dok obe zemlje nastoje da pokažu sve veću saradnju svojih vojski.

"Ove vežbe su prirodni sled snažnijih vojnih veza dve zemlje, ali situacija u Avganistanu dodaje važan novi nivo", rekao je za RSE Žang Sin, vanredni profesor u Centru za ruske studije pri Istočnokineskom normalnom univerzitetu u Šangaju. "Obe strane su zabrinute zbog prelivanja (nestabilnosti) u centralnu Aziju i novih vrsta bezbednosnih izazova koje bi to moglo doneti u region".

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Kian rekao je 5. avgusta da je cilj "konsolidacija saradnje" i "održavanje regionalnog mira i bezbednosti" s fokusom na borbu protiv terorizma i uspostavljanje zajedničkog komandnog centra za bolju saradnju u zajedničkom izviđanju, ranim upozorenjima, zajedničkim udarima i elektronskim i informativnim napadima.

Vođeni zajedničkim antagonizmom prema SAD, kao i sličnom strateškom zabrinutošću za centralnu i južnu Aziju, veze Kine i Rusije postale su sve čvršće poslednjih godina.

I Peking i Moskva su pokazali povećanu spremnost da zajedno rešavaju međunarodna pitanja i aktuelne vojne vežbe usredsređene na bezbednost u centralnoj Aziji i Avganistanu poslednji su prikaz ove dinamike koja evoluira.

Ipak, prema Žangu, iako vojne veze nastavljaju da se širi i dve zemlje pronalaze nove načine za saradnju, Kina i Rusija ne idu ka "vojnom savezu u tradicionalnom smislu".

"Ova vrsta vežbi pokazuje pomak ka zatvorenoj ali fleksibilnoj saradnji dve vojske bez ulaženja u potpuni savez", rekao je Žang.

Evolucija veza Pekinga i Moskve

Dok pogoršanje bezbednosne situacije u Avganistanu nastavlja da privlači pažnju političkih i vojnih lidera u Kini i Rusiji i predstavlja mogućnosti za saradnju, veze dve zemlje proširuju se u nekoliko sektora.

Rusko-kineska saradnja ubrzala se 2014. godine pošto je Moskva anektirala Krim, zbog čega se Rusija našla na meti sankcija Zapada.

Od tada, Peking i Moskva beleže učvršćavanje odnosa, uz proširenje trgovinske i visokotehnološke saradnje i sve veću uzajamnu političku podršku, posebno tokom pandemije COVID-19.

Dve strane su u junu obnovile Kinesko-ruski sporazum o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji, proslavljajući 20 godina od njegovog potpisivanja.

Kineski predsednik Si Đinping razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom putem video konferencije, 28. jun.
Kineski predsednik Si Đinping razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom putem video konferencije, 28. jun.

U fokusu su takođe vojne veze dve zemlje.

Kineske i ruske snage od 2005. godine redovno izvode zajedničke vežbe u nekom obliku – bilateralno ili preko multilateralne organizacije. Te aktivnosti su proširene i na zajedničke pomorske vežbe.

Počevši od 2018. godine, Peking i Moskva prešli su na vežbe većih razmera, koje naglašavaju obuku komandanata na najvišem nivou za zajednički rad i te godine su zajedničke vežbe u Rusiji izvedene s izraženim publicitetom.

Ipak, uprkos toplijim vojnim i političkim vezama, analitičari kažu da postoje granice u vrsti partnerstva koje Kina i Rusija žele da međusobno uspostave.

Aleksandar Gabujev, viši saradnik u Moskovskom Karnegi centru, rekao je za RSE da nijedna strana ne želi da bude zatvorena u savez u koji bi bili uvučena "u borbu u kojoj drugi nema interesa", ukazujući na razlike u stavovima Kine prema Ukrajini i Rusije prema Tajvanu.

"Oni pokušavaju da se drže dalje od borbi druge strane i umesto toga pronalaze oblasti preklapanja obostranih interesa", rekao je Gabujev. "Kina i Rusija su veoma pragmatične i obe se protive Sjedinjenim Državama, ali obe vide sebe kao velike sile i religiozno su posvećene svojoj strateškoj autonomiji".

Novi konsenzus

Posle aktuelnih jednonedeljnih vežbi, ruska vojska i kineski Narodna oslobodilačka armija će u septembru takođe imati zajedničku obuku na vežbama organizovanim u okviru Šangajske organizacije za saradnju (SCO), evroazijskog bezbednosnog bloka koji predvode Peking i Moskva.

Poput manevara koji su u toku u Kini, vežbe SCO-a takođe će se fokusirati na borbu protiv terorizma.

SOC, u kojem su takođe Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan, postao je sredstvo za povećanje bezbednosnih veza Pekinga širom Evroazije, koje će dalje porasti usled povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

Rusija tradicionalno vidi centralnoazijske zemlje Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan kao deo svoje sfere uticaja, ali je uspon Pekinga kao dominantne ekonomske sile promenio dinamiku u regionu.

Poslednjih godina Kina i Rusija nastoje da uravnoteže svoje interese u centralnoj Aziji između "ruskih vojnih mišića i kineskog novčanika", rekao je za RSE Anton Barbašin, urednički direktor onlajn časopisa Ridl Raša (Riddle Russia).

Međutim, kaže on, taj "konsenzus više nije tako čvrst kao pre jedne decenije" i razvoj situacije u Avganistanu i njeni budući efekti na centralnu Aziju imaće sve veću ulogu u oblikovanju buduće bezbednosne saradnje Kine i Rusije u regionu.

"Možda gledamo početak šire bezbednosne saradnje oko Avganistana između Kine, Rusije i centralnoazijskih država", rekao je Barbašin. "Kako će to napredovati pokazaće da li je SCO prava organizacija sposobna da spreči neizbežne rizike koji dolaze iz Avganistana ili to nije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG