Dostupni linkovi

Vojnici iz 23 zemlje u BiH na vježbi snaga EU uz podršku KFOR-a


Stanovnici Bosne i Hercegovina između ostalog mogu očekivati pojačano kretanje vojnika, patroliranje i ostale aktivnosti (snage EUFOR-a, arhivska fotografija)
Stanovnici Bosne i Hercegovina između ostalog mogu očekivati pojačano kretanje vojnika, patroliranje i ostale aktivnosti (snage EUFOR-a, arhivska fotografija)

Pojačano kretanje vojnika Evropske unije, patroliranje, prevoz opreme rezervnih snaga i letove helikoptera širom Bosne i Hercegovine može se očekivati sredinom avgusta i početkom septembra.

Ove aktivnosti dio su godišnje vježbe vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR Althea) "Brzi odgovor", saopšteno je iz EUFOR-a.

Ova vježba, čija je svrha "da pokaže spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu stalnu podršku bosanskohercegovačkim partnerima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini", biće održana od 24. avgusta do 16. septembra na više lokacija u BiH.

Štic (L) i Knežević na konferenciji za medije u Sarajevu
Štic (L) i Knežević na konferenciji za medije u Sarajevu

Navedeno je da će međunarodno vojno prisustvo u tom periodu biti veće širom BiH, naročito na graničnim prelazima Klobuk, Metaljka i Svilaj, ali i u naseljenim područjima Čapljine, Glamoča, Livna, Orašja, Pazarića, Sarajeva, Tuzle, Ustikoline, između ostalih.

Iz EUFOR-a navode da će o tim aktivnostima blagovremeno biti obaviještene lokalne vlasti, te da se u tom periodu može očekivati veći obim aktivnosti, koje će se možda odvijati i noću.

Kako je saopšteno, u godišnjoj vježbi učestvovaće snage EUFOR-a iz 23 zemlje, koje su već raspoređene u BiH.

Ove snage će privremeno biti pojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske, Rumunije i međunarodnim mirovnim snagama sa Kosova (KFOR – Kosovo Forces).

Prethodna vježba održana je tokom septembra prošle godine.

Najavljeno je i da će vojna vježba imati podršku Oružanih snaga BiH, koje će osigurati lokacije za izvođenje obuke.

Althea, mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a raspoređene su u BiH od 2004. godine kad su zamijenile misiju Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a njihov mandat svake godine obnavlja Savjet bezbjednosti sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG