Dostupni linkovi

Zatvoren vazdušni prostor u Nigeru, pučisti žele spriječiti vojnu intervenciju


Članovi vojnog vijeća koje je izvelo državni udar u Nigeru prisustvuju mitingu na stadionu u Niameyu, Niger, 6. augusta 2023.
Članovi vojnog vijeća koje je izvelo državni udar u Nigeru prisustvuju mitingu na stadionu u Niameyu, Niger, 6. augusta 2023.

Vojna hunta u NIgeru zatvorila je svoj vazdušni prostor do daljnjeg, navodeći "prijetnju vojnom intervencijom" regionalnog bloka, nakon što su lideri odbili rok za vraćanje svrgnutog predsjednika na funkciju.

"Zbog prijetnje intervencijom, koja postaje sve očiglednija, vazdušni prostor u Nigeru je od danas zatvoren", rekao je predstavnik hunte u televizijskom obraćanju u nedjelju uveče. Dodao je da su dobili informaciju da "strana sila" priprema napad na Niger, prenio je BBC.

Zapadnoafrička grupa Ecowas ranije je upozorila da bi mogla upotrijebiti silu ako svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum ne bude vraćen na dužnost do kraja nedjelje.

Hunta sada čeka Ecowasov sljedeći potez nakon što nije ispunila predsjednikov ultimatum.

Portparol hunte rekao je da su odbrambene snage Nigera spremne da brane zemlju.

Međunarodna zajednica najoštrije je osudila vojni udar, sedmi u tri godine.

Zbog svojih rezervi uranijuma i nafte i važne uloge u ratu s islamistima, Niger je u fokusu međunarodne zajednice, predvođene Sjedinjenim Državama, Evropom, Kinom i Rusijom.

Niger, jedna od najsiromašnijih država na svijetu, uglavnom se oslanja na stranu pomoć koja bi mogla biti prekinuta ukoliko Bazum ne bude vraćen na vlast, upozorio je zvanični Pariz.

On se nalazi u kućnom pritvoru od 26. jula, zajedno sa svojom porodicom, u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Niameju.

Bazum (63) je pobijedio na izborima 2021. godine, što je označilo prvi put u toj zemlji da se odvio transfer vlasti od jedne civilne vlade drugoj.

Nigerija je već prekinula snabdijevanje strujom Nigeru, podigavši tako strahove zbog humanitarne situacije, dok je Niamej zatvorio granice ove ogromne zemlje, čime se dodatno zakomplikovala situacija oko isporuke hrane.

Viši zvaničnici iz Nigerije su tražili od predsjednika Bole Tinubua da razmotri vojnu intervenciju.

XS
SM
MD
LG