Dostupni linkovi

Vodeće demokrate odbacuju mogućnost da se kandiduju umjesto Bidena


Prva predsjednička debata održana je 27. juna u Atlanti
Prva predsjednička debata održana je 27. juna u Atlanti

Neki od vodećih američkih demokrata isključili su mogućnost da će zamijeniti predsjednika Joe Bidena kao demokratskog kandidata nakon njegovog slabog nastupa na debati, te su umjesto toga pozvali članove stranke da se fokusiraju na moguće posljedice drugog mandata Donalda Trumpa. Debatu između Trumpa i Bidena organizovao je CNN 27. juna.

No, pozivi da aktualni američki predsjednik povuče svoju kandidaturu se nastavilo, dok je anketa CBS-a pokazala skok od skoro deset posto u broju demokrata koji vjeruj da se Biden ne bi trebao kandidovati za predsjedničke izbore u novembru.

"Teška je istina da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako divno služio pola stoljeća," naveli su u uvodnom tekstu novina Atlanta Journal Constitution u nedelju.

Sa druge strane demokratski predstavnici odbacuju mogućnost da će biti potencijalni kandidati. “Apsolutno ne,” rekao je Raphael Warnock, demokratski senator savezne države Georgija na mogućnost da zamijeni Bidena.

"Loše debate se dogode", rekao je on za NBC. "Pitanje je za koga je Donald Trump ikada radio osim za samog sebe i ljude poput njega? Ja sam uz Joe Bidena i naš je zadatak da on pređe preko cilja u novembru," rekao je Warnock.

Lider demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, koji bi naredne godine ako njegova stranka preuzme kontrolu nad Domom, mogao postati predsjednik, priznao je da je Biden bio neuspješan u debati sa bivšim republikanskim predsjednikom Trumpom.

"Vjerujem da je neuspjeh ništa drugo nego priprema za povratak," rekao je on za MSNBC.

Senator Chris Coons iz Delawarea rekao je za ABC da Biden mora ostati u utrci kako bi pobijedio Trumpa.

"Mislim da je on jedini demokrata koji može pobijedit Donalda Trumpa", rekao je Coons.

No, pojedine demokrate ostavljaju otvorenom mogućnost izbora drugog kandidata. Zastupnik Jamie Raskin rekao je za MSNBC da se unutar stranke vode "vrlo iskreni, ozbiljni i rigorozni razgovori."

"Bez obzira da li je on kandidat ili je neko drugi kandidat, on će biti glavni govornik na našoj konvenciji. On će biti figura oko koje ćemo se okupiti kako bismo krenuli naprijed", rekao je Raskin.

Budući da su demokratski lideri na njegovoj strani, odluka da li će povući kandidaturu za ponovni izbor za predsjednika ostaje na Bidenu. Ukoliko se to dogodi demokrate bi na stranačku konvenciju mogle otići ne znajući ko će biti kandidat na predsjedničkim izborima u novembru, što se nije dogodilo decenijama.

Predsjednički izbori u Americi bit će održani u novembru. Stranačke konvencije održavaju se tokom ljeta. Očekuje se da će na republikanskoj konvenciji biti potvrđen Donald Trump koji će tražiti drugi mandat.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG