Dostupni linkovi

Uhapšen vlasnik Tottenhama


Vlasnik Tottenham Hotspura Joe Lewis (lijevo) i predsjednik Daniel Levy na tribinama, 5. augusta 2016.
Vlasnik Tottenham Hotspura Joe Lewis (lijevo) i predsjednik Daniel Levy na tribinama, 5. augusta 2016.

Britanski milijarder Joe Lewis, većinski vlasnik fudbalskog kluba Tottenham, uhapšen je 26. jula, uoči pojavljivanja pred američkim sudom zbog trgovine povlašćenim informacijama, saopštio je tužilac.

Joe Lewis, milijarder, investitor u nekretnine i vlasnik nogometnog kluba Tottenham Hotspur, optužen je za višestruke navodne slučajeve zloupotrebe unutarnjih informacija, objavili su američki tužitelji.

Ovaj osamdesetšestogodšnjak, jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, optužen je za prosljeđivanje unutarnjih informacija o tvrtkama u koje je investirao svojim zaposlenicima, saradnicima, prijateljima i romantičnim partnerima te posuđivanje nekima od njih stotine hiljada dolara kako bi trgovali na temelju tih informacija.

Optužen je po 19 točaka optužbi, uključujući zloupotrebu vrijednosnih papira i zavjeru za zloupotrebu vrijednosnih papira i davanje lažnih izjava.

Američki tužilac Damian Williams je iskoristio video najavu da optuži britanskog milijardera da koristi insajderske informacije kako bi ih "poklonio svojim prijateljima i ljubavnicima".

Lewis je "optužen i suočiće se sa pravdom" u južnom okrugu Njujorka (SDNY), rekao je Williams, piše BBC.

U video izjavi, objavljenoj na Twitteru, Williams je iznio niz optužbi protiv Lewisa. Zvanična pismena izjava, poznata kao optužnica, tek treba biti objavljena.

Joe Lewis na Floridi, mart 2011. godine
Joe Lewis na Floridi, mart 2011. godine

"Tvrdimo da je Joe Lewis godinama zloupotrebljavao svoj pristup prostorijama korporativnih odbora i u više navrata davao povlaštene informacije svojim romantičnim partnerima, svojim ličnim asistentima, privatnim pilotima i prijateljima", rekao je Williams u videu.

Williams, glavni federalni službenik za provedbu zakona za SDNY, tvrdio je da su Lewisovi poznanici koristili te informacije kako bi zaradili milione dolara na berzi.

"Zahvaljujući Lewisu, te opklade su bile sigurne stvari", tvrdi on.

Milijarder, koji je rođen u pubu na istoku Londona, napustio je školu s 15 godina, pridružio se obiteljskom ugostiteljskom poslu i izgradio vlastiti restoranski posao. Iz Velike Britanije se preselio na Bahame 1979. godine.

Lewis je postao poznatiji kada je preuzeo kontrolu nad Tottenhamom, kupujući dionice od britanskog poslovnjaka Alana Sugara. Godine 2019. Tottenham je završio radove na stadionu vrijednom 1.2 milijarde funti koji je povećao njihove prihode, ali navijači su se žalili da klub nije osvojio puno trofeja.

Magazin Forbes nedavno je procijenio njegovo bogatstvo na 4,73 milijarde funti (6,1 milijardu dolara).

XS
SM
MD
LG