Dostupni linkovi

Vlada RS imenovala Radnu grupu za izradu sporazuma o 'mirnom razdruživanju' u BiH


Sjednica Vlade Republike Srpske (arhivska fotografija)
Sjednica Vlade Republike Srpske (arhivska fotografija)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) imenovala je u četvrtak, 30. maja, Radnu grupu za izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" RS sa drugim bh. entitetom Federacijom Bosne i Hercegovine.

Radna grupa imenovana je sedam dana nakon što je Vlada RS najavila plan o mirnom razdruživanju.

Prijedlog je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici, i to upravo u gradu o kome se raspravljalo.

"Zadatak radne grupe je da sačini Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH koji će Vlada Republike Srpske predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske", saopšteno je nakon sjednice Vlade RS u četvrtak.

Dodaje se kako su u Radnu grupu koja bi trebala sačiniti sporazum o "mirnom razdruživanju", osim ostalih, imenovani ministri pravde i unutrašnjih poslova u Vladi RS Milan Bukejlović i Siniša Karan, entitetski pravobranilac Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković, te direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Osim njih, članovi su i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika RS, te Dalibor Panić, generalni sekretar entitetske Vlade.

Za "mirno razdruživanje" koje je proruski predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata spominjao, morao bi se promijeniti Ustav BiH i predvidjeti mogućnost referenduma o tom pitanju, za što su potrebni glasovi dvije trećine poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Osim što bi na to trebali pristati predstavnici Bošnjaka i Hrvata, saglasna bi morala biti i međunarodna zajednica, prije svih članice Savjeta bezbjednosti – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – bez čije podrške nema prijema u Ujedinjene nacije.

Zbog antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti, te secesionističkih najava Milorad Dodik se nalazi na listi američkih i britanskih sankcija.

Osim Dodika, na listi sankcija SAD se nalaze i imenovani članovi Radne grupe, Miloš Bukejlović, Dragan Stanković i Jelena Pajić Baštinac.

XS
SM
MD
LG